Jack Dorsey szerint a bitcoin leváltja majd az amerikai dollárt

Az egykori Twitter és a Block pénzügyi szolgáltató társalapítója, Jack Dorsey ismételten megosztotta vízióját, miszerint a Bitcoin egy nap leváltja majd az amerikai dollárt és megváltoztatja a világot. Ez a nap pedig már közelebb van, mint gondolnánk.

Dorsey egy exkluzív összejövetelen mondta el véleményét. Úgy gondolja, a Bitcoin – éveken belül – értéktároló helyett egy domináns, engedély nélküli fizetőeszközzé fog válni nyugaton.

„De ehhez még idő kell. Nem 10 év, lehet, hogy 15 is lesz belőle. Az emberek apránként meglátják a rendszer értékét és azt, hogy miért olyan erős” – mondta. Hozzátette, hogy amint ez bekövetkezik, a bitcoin letaszítja trónjáról a dollárt és a következő globális fizetési móddá válik majd. Ennek eléréséhez azonban fontos lesz, hogy a gazdaság függetlenné váljon az amerikai dollártól és a kínai jüantól.

„A bitcoinnal sokkal nagyobb irányítást kapsz és szabadabban választhatsz” jegyezte meg.

Kapcsolódó: Argentína és a Bitcoin-Boom – mi lesz az amerikai dollárral?

Dorsey már régóta a Bitcoin egyik leghangosabb szószólója. Májusban például azt jósolta, hogy a BTC árfolyama az évtized végére eléri majd az 1 millió dollárt.

Kapcsolódó: A Twitter-alapító 21 millió dollárt gyűjtött Bitcoin fejlesztési célokra

Vállalata, a Block pedig nemrégiben bejelentette, hogy a kriptovalutához kapcsolódó szolgáltatásai bruttó nyereségének 10 százalékából újra bitcoint fog vásárolni. Mindez annak ellenére történt, hogy a cég ellen nemrégiben szövetségi vizsgálat indult az Egyesült Államokban, miután az egykori dolgozója azt állította, hogy a vállalatnál a megfelelőségi részlegnél semmi sem volt rendben.

Mit szólnak Dorsey véleményéhez a kritikusok?

A Twitter-alapító optimizmusát nem osztják mindenhol. Szakértők rámutatnak, hogy a Bitcoin széles körű elterjedését számos akadály hátráltatja, beleértve a szabályozási kérdéseket, a technológiai kihívásokat és a volatilitást. Ráadásul a mainstream elfogadáshoz szükséges infrastruktúra még mindig fejlődőben van, illetve a transzakciók sebessége és költsége továbbra is problémát jelenthet. Ezért valószínű, hogy a Bitcoin nem egyedüliként fogja dominálni a jövő pénzügyi rendszerét, hanem más kriptovalutákkal és digitális fizetési megoldásokkal együtt lehet majd jelen.