Japán áramszolgáltató bitcoint bányászik a felesleges energiával

A japán TEPCO, az ottani legnagyobb energiavállalat bitcoin-bányászatba fog a felesleges megújuló energiával. A TEPCO Power Grid egy helyi félvezető céggel partnerségben bányászati berendezéseket telepít Japán-szerte, hogy kihasználja a kapacitásokat.

Japán legnagyobb villamosenergia-vállalata, a Tokyo Electric Power Company (TEPCO) Power Grid leányvállalata a TRIPLE-1 helyi félvezető-tervező és fejlesztő céggel együttműködve bitcoint bányászik a felesleges energiából szerte Japánban. Keresi a módját annak, hogy a felesleges energiát bitcoin-bányászattal pénzzé tegye – írja a Bitcoin Magazine.

Az Exxon és a ConocoPhillips nyomdokain

Ezzel a TEPCO nagy globális energiavállalatokhoz csatlakozik, amelyek már korábban felugrottak a bitcoin-bányászat szekerére. A legtöbbjük közös szádéka, hogy a felesleges energiát pénzzé kívánják tenni, amire a BTC-bányászat nagyon jól alkalmazható. A ConocoPhillips bitcoin-bányászoknak ad el kitermelt földgázt az Egyesült Államok olajban bővelkedő Bakken régiójában.

Hasonló stratégiát folytat az Exxon Mobile is. Az olajipari óriás megállapodást kötött a Crusoe Energy Systems-szel, hogy a földgázt, amely egyébként az olajkutakból távozva kárba veszne, mobil bitcoinbányákba irányítsák át.

A TEPCO-próbaüzem sikeres volt

A japán TEPCO vállalkozása is hasonló vonal mentén halad. A japán energiaóriás közleménye szerint az Agile Energy X nevű leányvállalata szándéknyilatkozatot írt alá a TRIPLE-1-el stratégiai partnerség kialakításáról. Ennek révén az Agile olyan elosztott adatközpontokat telepít Japán-szerte, amelyek a megújuló energiából származó többletáramot a TRIPLE-1 félvezetőivel hasznosítják újra.

Tokió, Japán
Tokió, Japán

A közlemény szerint egy kísérleti projektet már felállítottak a TEPCO Power Grid telephelyén, Tokió agglomerációs területén (lásd a nyitóképet). Kísérleteket kezdtek a rendszer viselkedésének és az elektromos hálózatra gyakorolt hatásának a feltérképezésére. A berendezéseket 1500 kW-os nagyságrendű, nagy teljesítményű energiával működtették, és megerősítették, hogy megfelelőképpen működtek.

Azt ígérik, a legjobb chipeket használják

A TRIPLE-1 legmodernebb folyamattechnológiáját fogjuk használni a projektben használt számítógépeinkhez, és kizárólag rendkívül nagy teljesítményű félvezetőket fogunk bevezetni – közölték a cégek.

Úgy véljük, hogy az alacsony környezeti terheléssel járó energiatakarékos eljárások kiválasztása és bevezetése fontos kezdeményezés a szén-dioxid-semleges társadalom megvalósítása felé.

Fukushima árnyéka

A Bitcoin Magazine emlékeztet rá, hogy a TEPCO közműszolgáltató áll a fukusimai atomerőmű mögött is, amelyet 2011-ben földrengés és hatalmas szökőár sújtott. Ez kiiktatta a hűtőrendszerek egy részét, és három reaktor leolvadását okozta. Az áramszolgáltató később elismerte, hogy nem alkalmazott elég szigorú óvintézkedéseket az ilyen katasztrófák megelőzésére.

A TEPCO is még mindig szenved a baleset miatt, mivel az áldozatok kártérítése a mai napig csökkenti a nyereségességét.

Kapcsolódó cikkeink:

Újabb zöld megoldás a bitcoin bányászatban

Fenntarthatósági trendek az energiaszektorban és hatásuk a bitcoin bányászatra

Egy orosz olajvállalat és egy svájci cég együtt fog bitcoint bányászni

Japán legnagyobb energiaszolgáltatója Ethereum blokkláncba fektet

(A címlapképen a A TEPCO bitcoin-bányászati vállalkozása Tokióban, a Triple-1 eredeti sajtóközleményének részlete.)