A jegybanki készpénzek átlagosan 27 évet élnek

A Bitcoin (BTC) ugyan még csak 10 éves múlt, de hamarosan utoléri egy átlagos jegybanki készpénz élettartamának felét.

Egy átlag jegybanki készpénz 27 évet él

A Bitcoin statisztikus és kommentátor Willy Woo október 18-án írta ki Twitterére, hogy a legnagyobb kriptovaluta a 10 évével már megélte a hagyományos pénzek időtartamának 40%-át.

Woo DollarDaze 2018. évi tanulmányára hivatkozott. Az elmúlt évtizedek és jelenlegi 775 fiatpénz közül a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az átlagos élettartamuk mindössze 27 év.

Néhány hiperinfláció áldozata lett jegybanki készpénz élettartama. A hiperinfláció a pénz egyik rákfenéje és prevalensen visszatérő karakterisztika a hitelpénzrendszer keretein belül. | Reddit

A leghosszabb élettartamú fiatpénz, az angol font sterling, az indulásától fogva gyakorlatilag lenullázta értékét még jóval azelőtt, hogy 1931-ben felszámolták mögüle az aranystandardot.

“A Bitcoin már elérte az átlagos fiat pénz (27 év) várható élettartamának 40%-át. A legsikeresebb fiatpénz pedig értékének 99,5% -át már elvesztette” – összegezte Willy Woo.

Ez annyit is jelent, hogy a befektetőknek nem érdemes a rövid távú piaci ármozgásokra szorítkozniuk a fundamentális eszközevaluációjuk során, mivel egy deflációs karakterisztikával (a bitcoinnak erősen korlátozott a kínálata) rendelkező digitális pénz esetében a napi, havi negatív ármozgás fenntarthatatlan egy a kínálatnál jóval gyorsabban növekvő keresletű környezetben.

A kritikusok, mint például Nouriel Roubini Nobel-díjas közgazdász szereti kihangsúlyozni, hogy a 2017-es csúcsárfolyamához képest a BTC még mindig 60%-os mínuszban van és csak idő kérdése, hogy összeomoljon.

A BTC árfolyama tisztán a piaci kölcsönhatások áldozata. Nincs olyan központosított aktor (központi bankok), szemben a jegybanki készpénzével, mely kontrollálni tudná az árfolyamát és a kapitalizáció illetve az elfogadottság növekedésével egyre nehezebb lesz megtenni.

A BTC egyben negatívan korrelál a hagyományos befektetési eszközökkel, mint például a részvény-, és kötvénypiacokkal, ami, figyelembe véve a globális geopolitikai feszültséget, szintén pozitívan hathat az árfolyamra.

Időközben a hálózat ezen a héten jelentős új mérföldkövet állított fel ugyanis a 21 milliós teljes kínálatból a 18. milliomodik bitcoin került pénteken forgalomba.

Az IMF már pénzügyi válságra figyelmeztet

Woo kommentára a Bitcoinról ugyanazon a héten érkezik, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) figyelmeztetést adott ki a globális pénzügyi rendszer állapotát illetően.

A nemzetközi szerveztet szerint a legfrissebb világgazdasági kilátások alapján a világ rosszabb helyzetben van, mint a 2008. évi pénzügyi válság előtt.

“A központi bankoknak korlátozott lőszer áll rendelkezésre a szakpolitikai hibáik ellensúlyozására, így valószínűleg kevés van hátra, hogy a világgazdaság keményebb helyzetbe kerüljön” – áll a dokumentum előszavában.