Kína rászállt a McDonald’s-ra: a téli olimpiára el kell fogadni a digitális jüant

Kína állítólag nyomást gyakorol a McDonald’s-ra, hogy elfogadja a központi bank digitális valutáját, a digitális jüant – derül ki a Financial Times friss jelentéséből, amely az ügyet ismerő személyekre hivatkozik.

A gyorsétteremóriás már megkezdte a digitális jüan tesztelését Sanghajban. A kínai kormány azonban azt szeretné, ha a McDonald’s a február elején kezdődő pekingi téli olimpia előtt az ország összes éttermében lehetővé tegye a CBDC-vel való fizetést.

A jelentés szerint néhány más nagy amerikai vállalatra, például a Nike-ra és a Visa-ra is komoly nyomás nehezedik az államvezetés részéről.

Ezeknek a márkáknak a bevonása segítené Kínát abban, hogy növelje a vitatott digitális valuta elfogadottságát, amelyet az adatvédelmi aggályok miatt rengeteg kritika ért már.

A bitcoinnal ellentétben a digitális jüant teljes egészében a kormány ellenőrzi, ami azt jelenti, hogy a kormányzat szeszélyén múlik, mikor blokkol egyes tranzakciókat, vagy akár el is tűntetheti azokat. Alex Gladstein, az Emberi Jogi Alapítvány stratégiai vezetője meg van győződve arról, hogy a digitális jüant a megfigyelés fokozásának eszközeként fogja a kínai állam használni:

“A készpénz megszűnése és a pénzügyi tranzakciók azonnali elemzése olyan mértékű felügyeletet, állami ellenőrzést tesz lehetővé, amire soha nem gondoltunk volna.”

Elemzők szerint a digitális jüan 2025-re elérheti a kínai belföldi fizetések 9%-át. Kína az év elején betiltotta a bitcoin bányászatot, amely lépés valószínűleg a CBDC számára hivatott szabaddá tenni az utat és eltakarítani minden alternatívát.

További kapcsolódó cikkeink: