Joe Biden megvétózta az elmúlt évek legfontosabb kripto-szabályozását

Az amerikai elnökválasztás közeledtével egyre fontosabb kampánykérdéssé válik a kriptovaluták megítélése. A digitális valuták térnyerése rendkívül sok embert érint, az elnökjelöltek hozzáállása pedig több millió befektető vagyonhelyzetének az alakulását befolyásolhatja.

Donald Trump köztudottan beállt a digitális eszközök mögé azáltal, hogy szavazást kezdeményezett az eszközökről, Joe Biden azonban most megvétózta az utóbbi idők leginkább kripto-barát törvényjavaslatát, mellyel rengeteg befektető támogatását vesztheti el.

A FIT21 törvényjavaslat

A 21. századi pénzügyi innovációról és technológiáról szóló törvényt, vagyis a FIT21-et a közelmúltban elsöprő kétpárti támogatással fogadta el az amerikai képviselőház, és most már úton van a szenátus elé. A mérföldkőnek számító jogszabálynak a célja, hogy biztosítsa a szükséges kriptovaluta-iparági szabályozási egyértelműséget.

Habár a FIT21 nem olyan mélyreható, mint a Lummis-Gillibrand törvényjavaslat 2022-ből, mégis úttörő lehet abból a szempontból, hogy egy irányító testületet kíván megtenni a kriptovaluták szabályozásáért. A törvényjavaslat kritikus aspektusa, hogy a digitális eszközöket egyértelműen kategorizálja árucikkekre (commodity) és értékpapírokra (security), hogy aszerint lehessen besorolni őket a hagyományos tőzsdéken. A FIT21 e mellett új előírásokat támaszt a kriptotőzsdék és stablecoinok számára is, mely előírja az amerikai dollárban kifejezett tartalék-kötelezettséget.

Azáltal, hogy a törvényjavaslatot mindkét párt támogatja, egy új korszak köszönthet be a digitális eszközök piacán, melyek az elmúlt években csupán választási kampánykellékek voltak. Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kriptovaluta-tartó országa, a felnőtt lakosság több mint 20%-a tart vagy kereskedik a digitális eszközökkel, a törvényjavaslat 67%-os képviselőházi támogatottsága pedig arra enged következtetni, hogy a tengerentúli nagyhatalom lépést akar tartani a globális versenyben.

A törvényjavaslat megvétózása

Joe Biden, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke a FIT21 óriási támogatottsága ellenére pénteken élt vétójogával és megakadályozta a kripto-barát törvény felterjesztését a szenátus elé. A Fehér Ház szerint a törvényjavaslat veszélyeztetné a fogyasztók és befektetők jólétét, e mellett pedig az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) jogkörének megkurtítása ellehetetlenítené a hatóságot, hogy megfelelő védőkorlátozásokat vezethessen be a jövőben.

A demokraták 2024-es elnökjelöltje szerint a törvényjavaslat helytelenül korlátozná az SEC képességét arra, hogy a jövőben felmerülő problémákkal érdemben foglalkozhasson, ez pedig pénzügyi instabilitáshoz és piaci bizonytalansághoz vezetne.

A vétó ellenére Biden jelezte, hogy nyitott lenne arra, hogy a Kongresszussal együtt egy átfogó, kiegyensúlyozott, digitális eszközöket érintő szabályrendszert dolgozzanak ki.

A kriptobefektetők dönthetnek novemberben

Habár a választások egyre csak közelednek, a demokrata elnökjelölt cselekedeteivel jelentősen szembe megy a kripto-barát irányvonalnak, ez pedig Donald Trump malmára hajthatja a vizet. Az egykori elnökjelölt igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy a kriptobefektetőket maga mellé állítsa, ezt támasztja alá a nemrégiben tett nyilatkozata is, miszerint  kegyelmet adna a Silk Road bebörtönzött alapítójának, Ross Ulbrichtnek.

Van miért tepernie a republikánus elnökjelöltnek is, hiszen nemrégiben 34 ellene felrótt bűncselekményben találták bűnösnek. Az elnökjelöltek „harca” a kriptopiacon is zajlik, hiszen mindkét félnek megvan a saját mémcoinja. A Joe Biden népszerűségét követő Jeo Boden (BODEN) jelenleg 0,27 dollárt ér, míg Donald Trump MAGA tokenje már 17 dollár felett van.

A MAGA és BODEN összehasonlítása az elmúlt két hónapban, forrás: TradingView

A grafikonon jól látszik, hogy 2024. április elseje óta a MAGA 223%-os értéknövekedésen ment keresztül, míg a BODEN 26,95%-ot veszített értékéből.