Jogi keresetet nyújtottak be a Coinbase kriptotőzsde ellen

Csoportos jogi keresetet nyújtottak be a Nasdaq-on jegyzett Coinbase kriptotőzsde ellen. A felperesek azt állítják, hogy a platform lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy 79 olyan kriptovalutával kereskedjenek, amelyek nem regisztrált értékpapírok közé sorolhatóak.

A jogi keresetet pontosan a Coinbase Global Inc. és a Coinbase Inc. ellen nyújtották be, valamint személyesen Brian Armstrong vezérigazgató ellen.

A fő felperesek és a Coinbase felhasználói Christopher Underwood, Louis Oberlander és Henry Rodriguez azt állítják, hogy 2019. október 8-tól napjainkig a Coinbase 79 különböző kriptovalutát engedett az ügyfeleknek vásárolni és eladni anélkül, hogy felfedték volna, hogy azok valójában értékpapírok. A felperesek hozzátették, hogy ezek a kriptoértékpapírok nincsenek bejegyezve az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleténél (SEC) vagy bármelyik más állami szabályozó hatóságnál. Azt is sérelmezik, hogy a Coinbase nincs bejegyezve értékpapírtőzsdeként vagy brókerkereskedőként sem.

A felperesek azt állítják, hogy “ezen tokenek értékesítése a Coinbase kriptotőzsdén sérti a szövetségi és az állami törvényeket“. A per hatálya minden olyan személyre vagy szervezetre kiterjed, aki a 79 kriptotoken bármelyikével a Coinbase-en vagy a Coinbase Pro platformon az adott időszakban tranzakciót bonyolított le.

A felperesek szerint a felhasználókat kár érte, mert úgy bonyolítottak le tranzakciókat, hogy ezeket a kriptoeszközöket regisztrálták volna a SEC-nél vagy valamelyik állami szabályozó hatóságnál:

A vásárlók nem férhettek hozzá a hagyományos értékpapírok kibocsátását kísérő közzétételekhez. A befektetők legfeljebb az úgynevezett fehér könyveket kapták csak meg. Ezek leírják a tokent, de nem felelnek meg a szövetségi és állami értékpapírtörvények szerinti tájékoztatóra vonatkozó követelményeknek.

kriptovaluta szabályozó államok

A kereset szerint a Coinbase 79 be nem jegyzett kriptovalutát értékesített az ügyfeleknek

Ez a 79 kriptovaluta érintett a perben: 1INCH, AAVE, ACH, ADA, AGLD, ALGO, AMP, ANKR, ARPA, ATOM, AUCTION, AXS, BAL, BAND, BAT, BNT, BOND, BTRST, CGLD, CLV, COMP, CRO, CRV, CTSI, CVC, DNT, DOGE, DOT, ENJ, EOS, FARM, FET, FIL, FORTH, GNT, GRT, GTC, ICP, IOTX, KEEP, KNC, LINK, LOOM, LRC, MANA, MATIC, MKR, MLN, NKN, NMR, NU, OGN, OMG, ORN, OXT, PLA, POLY, QNT, QUICK, RARI, REN, REP, RLC, SHIB, SKL, SNX, SOL, STORJ, SUSHI, TRB, TRIBE, UMA, UNI, XLM, XRP, XTZ, XYO, YFI, ZRX.

A kereset többször idézi a SEC elnökét, Gary Genslert. A SEC vezetője többször is elmondta, hogy a kriptoszektorban nincs elégséges befektetői védelem. Azt is hangsúlyozta, hogy egyes platformok 50-100 tokent listáznak úgy, amelyek közül néhány valószínűleg értékpapírok közé sorolható.

A SEC azonban nem tisztázta egyértelműen, hogy mely kriptovalutákat tekinti értékpapíroknak. 2000. decemberében a Bizottság beperelte a Ripple Labs-t és két vezetőjét az XRP értékesítése miatt. A per tárgya szerint be nem jegyzett értékpapír-értékesítés volt az XRP értékesítése. A Ripple fenntartja, hogy az XRP nem értékpapír; a per pedig még mindig folyamatban van.

Coinbase ellen csoportos keresetet benyújtó dokumentum szerint:

Ez az ügy egy csoportos kereset, és perben érintett összes tagjának összesített követelése meghaladja az 5 000 000 dollárt kamatok és költségek nélkül.

A felperesek “kártérítést, a tokenekért fizetett ellenértéket és a kereskedési díjakat, valamint az ezekre vonatkozó kamatokat, továbbá az ügyvédi díjakat és költségeket a törvény által megengedett legteljesebb mértékben követelik vissza“.