Jöhet a kriptoforint? Nemzeti kriptovaluták hadát tervezi kibocsátani a Binance

A Binance kriptotőzsde imént jelentette be a Vénusz projektet, aminek keretében lokális és regionális valutákhoz rögzített és fedezett stabilcoinokat fog kibocsátani. Potenciálisan akár egy kriptoforint bevezetése is szóba jöhet.

A ‘lokális’ stabilcoin kezdeményezés keretében a cég a meglévő nyilvános blokkláncát, a Binance Chaint és a nemzetközi utalási rendszert kívánja hasznosítani.

A Binance közleménye szerint új partnerségeket kíván létrehozni a kormányokkal, vállalkozásokkal, valamint a kriptovaluta és blokklánc cégekkel a lokális stabilcoinok kifejlesztése érdekében.

A közlemény szerint a Binance “teljes technikai folyamat támogatást, megfelelőség-ellenőrzési rendszert és többdimenziós együttműködési hálózatot nyújt a Vénusz felépítéséhez”, hozzátéve:

A Binance továbbá olyan kormányzati partnereket, vállalatokat és szervezeteket fogad fel, amelyek globális szinten nagy érdeklődéssel és befolyással bírnak, hogy velünk együttműködjenek egy új, nyílt szövetség és fenntartható közösség felépítésében.

A tőzsde a Binance Chain blokkláncon két stabilcoint bocsátott ki, a BTCB-t, ami bitcoin fedezetű és 1:1 átváltási árfolyamú digitális valuta és a BGBP-t, ami az angol fonthoz van rögzítve. Ezenkívül múlt év novemberben a centralizált tőzsdeplatformján bevezette az USDC dollárfedezetű stabilcoint is.

Az Ugandában létesített afrikai üzletágának indításakor, 2018-ban, a cég azt nyilatkozta, hogy a vállalatok kriptoszektorba csábításának egyik fontos eszközei lehetnek a stabilcoinok:

A bitcoin birtoklása helyett az [intézmények] inkább biztosabb coinokat szeretnének, mivel ezekben az országokban még mindig a dollár az alapértelmezett fizetőeszköz.

A bejelentés alapján azonban a Binance a Vénusz projekttel a kisebb országok intézményi és kormányzati szereplőit célozza meg. E tekintetben akár még a Magyar Nemzeti Bank is szóba jöhet, mint potenciális együttműködő és kriptoforint kibocsátó partner, már ha van elegendő affinitás a jegybank részéről.