John McAfee bitcoin árfolyam előrejelzése elbújhat a korai adoptálók jóslatai mellett

Sokunk számára nem ismert, de az első bitcoin árfolyam előrejelzéseket még azok a személyek tették, akik magán a protokollon dolgoztak, az indulás legelső hónapjaiban. Az árjóslatokhoz képest John McAfee hírhedt 1 millió dolláros fogadása kutyafüle.

Már a legelső BTC tranzakció előtt Hal Finney, korai BTC fejlesztő, kriptográfus azon értekezett, hogy a digitális arany egy napon több millió dollárt fog érni egységenként. Ez még jóval azelőtt volt, hogy a Floridában élő, magyar származású Hanyecz László 10 000 bitcoinért rendelt volna két pizzát.

Hal Finney már a kezdetek kezdetén felismerte, hogy valami speciális van születőben. A fejlesztő közeli kapcsolatba került a rejtélyes alkotóval, Satoshi Nakamotoval is.

Értéket találni egy elvont, fejlesztés alatt álló digitális eszköznek

Egy kriptográfusokat tömörítő levelezőlistán, 2009. január 10-én, két nappal a Bitcoin hálózat indulása után Finney gratulált a háttérből irányító Satoshinak az induláshoz és egyben kijelentette, hogy szerinte a Bitcoin egy új fizetőeszköz. És mint ilyen, Finney rögvest számszerűsíteni kívánta az értékét. A frissen indult hálózat fölött a fejlesztők, mialatt azt se tudták, hogy egyáltalán megéli a következő napot, vagy sem, Finney 10 millió dollárra becsülte a potenciális csúcsárfolyamát egy bitcoinnak.

Finney ebben is jóval a fejlesztőtársai előtt járt, hiszen arra az érára gondolt már az induláskor is, mikor a Bitcoin maga mögött tudva a skálázási, közmegítélési akadályokat egy világszerte elfogadott fizetőeszköz/értékőrző/menedékeszköz. Ő a kalkulációját tisztán matematikai alapokra helyezte és a 10 millió dolláros árfolyamot a véges számú érmeszámból és az elegánsan belekódolt nehézségi szintlépésekből vezette le. Azt is hozzátette, a BTC képes lenne elnyelni a világ lakossági megtakarításának egészét amellett, hogy uralkodó fizetési rendszerré válik a világon.

Finney arra is felhívta a figyelmet, hogy a hálózat újdonága következtében a bányászatba fektetés néhány fillérért cserébe egy extrém kifizetődő vállalkozás lehet.

Egy millió dollár 1 bitcoinért?

Finney árfolyam spekulációját több tízezer követte az elmúlt években. A pontos számot majd a távoli jövőben az unokáink fogják tudni csak konfirmálni, de eddig egy kijelentés nagyon is szilárd lábakon áll: a Bitcoin a történelem legjobb átlaghozamot produkáló befektetési eszköze.

Finney, köszönhetően annak, hogy felismerte a Bitcoinban rejlő potenciált méltán érezhette magát kiválasztottnak, részesének annak a belső klubnak, ami egy új generációs pénzügyi rendszer alapjait fekteti le. És mindezt a kezdetek kezdetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük