Jönnek az Ethereum kiutalások – az Ethereum fejlesztők megerősítették a Shapella fork időponját

Az Ethereum validátorok hamarosan kivehetik az ethereiket a Beacon Chainről, miután a Shapella hard fork április 12-én aktiválódik az Ethereum mainneten.

A Shapella hard fork a 194,048-as epochnál lép életbe, ami április 12-én 22:27-kor UTC-kor történik meg, erősítették meg az Ethereum core fejlesztői.

A kiutalásokat az Ethereum Improvement Proposal EIP-4895 fogja lehetővé tenni azáltal, hogy a Beacon Chainről “áttolják” a stakelt etereket az Ethereum Virtual Machine (EVM) rétegbe, más néven a végrehajtási rétegbe.

Az epochot, a slotot és az időpontot az Ethereum Alapítvány tagjai közötti egyhetes tanácskozást követően erősítették meg, amelyet Tim Beiko, az Ethereum core fejlesztője vezetett.

Tim Beiko két héttel ezelőtt három epoch, slot és időpont kombinációt javasolt az Ethereum Alapítvány tagjainak.

Bár a hard fork lehetővé teszi a részleges és teljes mennyiség kivonást is, több mechanizmus is be van építve annak érdekében, hogy a piacra ne szabaduljon ki az Ether teljes mennyisége.

Jelenleg 17,81 millió Ether van stakelve a Beacon Chain-en. A jelenlegi 1776 dolláros árfolyam mellett ez azt jelenti, hogy 31,6 milliárd dollár szabadulhat fel fokozatosan idővel.

stakelt ETH

A Beacon Chain 2020. decemberi indulása óta a Beacon Chain-hez hozzáadott stakelt Ether mennyisége

Bár az Ethereum Alapítvány a Goerli legutóbbi tesztnet futtatását “zökkenőmentesnek” írta le, azonban a valós aktiválás eléggé sokat késett. Ugyanis sok validátor nem frissítette a kliensszoftverét időben.

Beiko azonban biztos benne, hogy ezúttal ez nem lesz probléma. Ugyanis az Ethereum validátorokat pénzügyileg ösztönzik majd arra, hogy elvégezzék a frissítést a mainnet hálózaton.

Az Ethereum legfontosabb hard forkja

Az EIP-4895 miatt a Shapella az Ethereum legjelentősebb hard forkja lesz, amióta a Paris hard fork, azaz a Merge tavaly szeptember 15-én élesítésre került. A Merge tette lehetővé, hogy a hálózati konszenzusos mechanizmust átálljon a proof-of-work mechanizmusról a proof-of-stake-re.

Ezt megelőzően a London hard fork 2021. augusztusában vezette be az EIP-1559-et. Ez a régi árképzési módszer helyett egy alapdíjat vezetett be, amelyet a felhasználóknak kell fizetniük. Míg a validálók továbbra is kapnak blokkjutalmat és borravalót, addig az alapdíjat elégetik. Ennek a célja az volt, hogy az Ethereum idővel deflációs legyen.

Az Ethereum Alapítvány a múlt héten azt is bejelentette, hogy megduplázza a Shapella kódban talált hibákért járó jutalmakat. A valós hibák megtalálásért 2000 és 250 000 dollár közötti jutalom is járhat, attól függően, hogy mennyire “kritikus” a hiba.