Jóváhagyta a francia felügyelet az első ICO token crowdfunding platformot

A francia pénzfelügyelet (AMF) jóváhagyta a French-ICO nevű vállalat kérelmét forrásbevonás (ICO – initial coin offering) céljából. A cég egy erre specializált crowdfunding platformot működtet blockchain startupoknak. Ez az első ilyen elismerés mióta Franciaország legitimálta a közösségi forrásgyűjtés tokenizált formáját.

A hatósági engedély 2020. június 1-ig lesz érvényben utána meg kell hosszabbítani. Az AMF kiemeli, pusztán az ICO-ra javaslatot tévő platformot engedélyezte és nem magukat a tokenkibocsátókat. A platformon a kibocsátók egy hat hónapos időperiódusban jóváhagyás után csak egy ICO-t tehetnek elérhetővé a befektetők számára.

A PACTE-törvény értelmében a a kérelmező tokenkibocsátóknak minden olyan dokumentumot be kell nyújtaniuk, amely tartalmazza az ICO-val kapcsolatos összes releváns információt. Továbbá az információs dokumentumnak és az ICO-val kapcsolatos marketinganyagoknak pontosaknak kell lenniük, hogy a befektetők tisztában legyenek az ajánlathoz kapcsolódó kockázatokkal.

A francia PACTE-törvény ugyan progresszív, de számos extra adminisztratív és megfelelési kötelezettséget ró a Franciaországban aktív kriptovaluta vállalkozásokra. Előírja, hogy a kriptovaluta váltók és letétkezelők kötelezően regisztrálják és engedélyeztessék magukat az AMF-nél. 2018-ban fogadták el a licenchez szükséges törvényeket. Aki nem felel meg a követelményeknek, azt pénzbírságokkal sújtják, különösen akkor, ha nincs érvényben befektetői kockázatkezelési eljárásuk vagy kártérítési alapjuk .