A jpeg képformátum megalkotója: blokkláncokkal garantálni lehet a szerzői jogokat

A jpeg képformátum mögötti szervezet úgy véli, hogy a blokkláncokkal hitelesíthetőekké válnak a képek és tetten érhetőek az alkotói jogokkal való visszaélések.

A Joint Photographic Experts Group (JPEG) szerint a blokkláncoknak “óriási a potenciálja” olyan rendszereknél, ami titkosítás, hash aláírások és vízjelek kombinációját alkalmazza a képek szerzői tisztaságának megőrzésénél, írta még csütörtökön a Digital Trends.

A rendszer számos előnnyel bírna a jelenleg alkalmazott modellekkel szemben. Ahelyett, hogy egy fizetős programot kellene letölteni, a vizuális tartalomkészítők egyszerűen csak egy publikus blokkláncon tudnák aláírni az alkotásukat és azt a képek metaadatába ágyazni.

A JPEG egy a világ különböző műszaki szabványügyi hatóságaiból álló bizottság, egyben az azonos nevű jpeg formátum létrehozója és karbantartója.

A Sydneyben tartott tanácskozásukon tárgyaltak a blokkláncok és okos szerződések használhatóságáról a kriminalisztika és képreprodukció területén, illetve kitértek a felhasználók személyes adatainak biztonságára is.

A közösségi médiaoldalak, mint a Facebook kiváló platform lenne egy ilyen blokklánc rendszer bevezetésére, ahol jelenteni lehetne a lopott vagy photoshoppolt képeket, véli a JPEG.

Az ötlet, hogy blokkláncok segítségével hitelesítsük a képek eredetét, nem új. Több startup is a képek szerzői jogainak biztosítását tűzte ki célul, talán a legismertebb a 2018-ban indult KodakCoin, a Kodak startupja, ami kriptovalutájával arra ösztönzi a felhasználókat, hogy jelentsék a szerzői jogokkal való visszaéléseket és hamisításokat. A Keeex nevű oldal szintén blokklánc alapú képhitelesítést kínál.