A JPMorgan elemzője szerint intézményi befektetők állnak az elmúlt hetek ralija mögött

A JPMorgan egyik szakértője bevallotta, hogy a Bitcoin májusi és júniusi áremelkedését az intézményi befektetők váltották ki.

Intézményi vagy sem, ez itt a kérdés

Széles körben elfogadott álláspont, hogy a 2017-év végén bekövetkező árrobbanást kiskereskedők váltották ki. Ezt az álláspontot az árfolyam hirtelen összeomlása is alátámasztja, hiszen a pánik által kiváltott tömeges eladás nem igazán a profi tőzsdecápákra jellemző. A tavalyi recesszió során rengeteg magyarázattal találkoztunk a Bitcoin árával kapcsolatban. Volt köztük manipuláció, betiltásról keringő pletykák, jó néhány ETF dátum stb. Az idei év szintén szomorúan indult, viszont májusban, kissé megkésve, beköszöntött a kripto tavasz. Persze nem tapasztalhattunk 2017 decemberét megszégyenítő ralit, azonban a 2018-as év után ujjongva fogadtuk a fokozatos emelkedést. De vajon mi okozhatta? Hirtelen sok-sok kiskereskedő kezdett kriptovalutákat vásárolni? Esetleg megérkeztek a várva várt intézményi befektetők? Nikolaos Panigirtzoglou (nekem is sok fejtörést okozott vajon hogyan ejtik), a JPMorgan egyik elemzője szerint a második eshetőségről van szó.

 

Határidősök a rali mögött

A bank szakembere a májusi határidős kereskedési volument hozza fel okozatként. Véleménye szerint a piac alul értékelte a bitcoin határidősök jelentőségét a kriptotőzsdék által bejelentett nagy mennyiségű hamis forgalom miatt. Miután a Bitwise vagyonkezelő társaság tisztázta, hogy a bitcoin piacán bejelentett volumen akár 95 százaléka is hamis lehet, a bitcoin határidősök szerepe nagyban átértékelődött. Nikolaos felhívta a figyelmet arra, hogy ha a májusi 725 milliárdos bejelentett bitcoin volumen 5 százalékát vesszük tényleges értéknek, akkor a májusi forgalom csupán 36 milliárd dollárt tesz ki. A CBOE és a CME határidősök kereskedési volumene májusban 12 milliárd dollárt tett ki, amely több mint 100 százalékos növekedést jelent az áprilisi 5.5 milliárdos volumenhez képes. Érdemes megemlíteni, hogy az addigi havi átlag 1.8 milliárd volt. Panigirtzoglou szerint ez intézményi befektetők hatására utal.

Nem szabad készpénznek venni egy JPMorgan elemző szavát

Érdemes megemlíteni, hogy májusban Panigirtzoglou azt állította, hogy a bitcoin árfolyama leginkább a bányászat költségeitől függ. Azt is kijelentette, hogy a májusi bitcoin árfolyam a bányászással kapcsolatos költségek felett van, tehát túlértékelt.

Alex Krüger, egy jól ismert piaci elemző kritikus szemmel tekintett a JPMorgan szakértőjének ellentmondásos állításaira. Egy Twitter bejegyzésben a következőképpen vélekedett:

A JP Morgan elemzője beismerte azt, ami viszonylag nyilvánvaló volt az elmúlt két hónapban: főleg intézményi befektetők állnak a bitcoin ralija mögött, a 2017-es őrülettel ellentétben, amelyet inkább kiskereskedők váltottak ki.

Ha valóban megérkeztek az intézményi befektetők, akkor azt hiszem, nem kell aggódnunk a piac összeomlása miatt. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az intézményi befektetők mögött hatalmas tőke áll és a shortolás is a repertoárjuk részét képezi. Mindig kritikus szemmel figyeljük a piacot és minden eshetőségre álljunk készen. Lelkileg és pénzügyileg egyaránt. Az elmúlt hetek kegyesek voltak a kriptovaluták árfolyamához, de azt hiszem tavaly már megtanultuk, hogy aki magasra száll, könnyen elveszítheti piaci kapitalizációjának 90 százalékát.