JPMorgan: portfóliójuk 1%-át tartsák bitcoinban a befektetők

A bitcoin iránti kereslet lényegesen magasabb, mint a tényleges kínálat és ezért a befektetők portfóliójának 1%-át javasolja bitcoinban tartani a JPMorgan Chase bank.

A JPMorgan Chase fő érve a nagyvállalati befektetőktől már korábban megismert előnye, miszerint a bitcoin kiváló fedezeti eszköz a világpiaci bizonytalanságokkal szemben. Az elemzőik alternatív érvként kitértek a folyamatosan zuhanó BTC kínálatra is miután a pénzintézetek (Grayscale) és nagyvállalatok (Tesla, MicroStrategy, Square) dollármilliárdokért kezdték felhalmozni.

“Egy többeszközös portfólióban a befektetők valószínűsíthetően az eszközök 1%-át is kriptovalutákba allokálhatják annak érdekében, hogy hatékonyságot érjenek el a portfóliójuk kockázat-korrigált hozamában,” írta még szerdán Joyce Chang és Amy Ho a JPMorgan befektetési elemzői.

A papírban arra is kitérnek, írja a Bloomberg, hogy javasolt alternatív fiat pénzeket is fontolgatni, köztük a japán jent és amerikai dollárt, ha a befektetők célja, hogy makrogazdasági események ellen rendelkezzenek fedezettel, mivel a kriptovaluták elsősorban “befektetési eszközök sem mint finanszírozási pénzek.”

A JPM egy másik fontos érvre is kitért a BTC-allokáció mellett, ez pedig a digitális eszköz folyamatosan csökkenő szabadon elérhető kínálata. Miután 2020 nyarától kezdve a MicroStrategy 90,000 bitcoint, a Tesla 48,000-ret, a Square 8,022-et vásárolt hivatalosan, illetve a Grayscale BTC indexe mögött valós bitcoin, pontosan 649,130 lapul, úgy válik egyre kisebbé a 18.6 millió kibányászott BTC aktuális kínálata, amiből valós piaci forgalomban talán 5 – 10 millió maradt, a többi elveszett, vagy évekre lekötve eszközkezelőknél, kormányszerveknél és hackercsoportoknál parkol.

“A tőzsdén kereskedett indexalapok, a rövid lejáratú alapok és a nagyvállalatok kielégíthetetlen vételi oldali nyomása révén a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot.” írják a JPM elemzői.

Közel ötszörözött a BTC egy év alatt | TradingView

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.