Juggernaut néven egy új Bitcoin alapú üzenetküldő alkalmazás indult

Hétfőn, John Cantrell szoftvermérnök kiadta a Juggernaut nevű messenger alkalmazását. Az app teljes egészében a Bitcoin Lightning Network megoldására épül, és end-to-end  titkosítású peer-to-peer üzenetküldést kínál.

Bizonyos szempontból a Juggernaut az Ethereum alapú Status üzenetküldő alkalmazásnak vagy a Bitcoin-barát mobilalkalmazásnak, a Sphinx Chat-nek a biztonságosabb és primitívebb változata. De mint minden dolog esetében, itt is kompromisszumot kell kötni a funkcionalitás területén. Ezért cserébe a Juggernaut a személyes adatok védelmét helyezi előtérbe.

Az applikáció egyelőre korai béta szakaszban van. Cantrell elmondta, hogy az ötlete a cenzúrával kapcsolatos aggodalmak miatt jött elő, amiket az elmúlt hetekben a koronavírus-válság során többször láthattunk. Például először a WeChat és a Facebook is törölte a pandémiáról szóló posztokat, a Google pedig felfüggesztette egy idahoi egyház alkalmazását a Google Play új eseményszabályozásának állítólagos jogsértése miatt. Valamint a bitcoin ügyvéd, Knut Svanholm szerint az Amazon arra kényszerítette őt, hogy távolítsa el könyvéből a koronavírus rövid említését, hogyha terjeszteni szeretné a Kindle-on keresztül.

Úgy tűnik, hogy egy olyanfajta világ felé haladunk, ahol a kormány lezárhatja a kommunikációs csatornákat, és nem mondhatunk el bármit a Twitteren nyíltan.” – nyilatkozta Cantrell. “Ha valamilyen szolgáltatást szeretnék igénybe venni egy API-val, például e-mailezni vagy szöveges üzenetet küldeni, vagy bármi mást, akkor saját profilt kell létrehoznom a webhelyen. Ehhez meg kell adnom a hitelkártya vagy a bankszámla adataimat.”

A Lightning technológiára épül a Juggernaut

Ez az üzenetküldő alkalmazás nem támaszkodik kereskedelmi kiszolgálóra. Ehelyett az alkalmazás a Lightning node-on fut. Ennek köszönhetően a felhasználók közvetlenül a nodeok között küldhetnek üzeneteket a nodejaik nyilvános kulcsainak a felhasználásával.

Ez a primitív béta verzió lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kis mennyiségű Bitcoinnal csatornákat nyithassanak. Ezeket oda-vissza lehet küldeni anélkül, hogy ténylegesen fizetni kellene. Ha a felhasználó nem használ közvetlen csatornát akkor kell egy kisebb összeget fizetni tranzakciós díjként a hálózatnak. Akárhogy is, egy dollárnál is kevesebbe kerülne több millió privát üzenet küldése anélkül, hogy egy külső szolgáltatásra alapoznánk.

Ezek az LSAT-ok vagy a mikrofizetést lehetővé tevő API-k szinte minden szolgáltatás számára lehetővé teszik a globális hozzáférést. Ez a nagy cél itt. Hogyan engedjük, hogy valaki bármilyen szolgáltatást igénybe vegyen anélkül, hogy a hagyományos útvonalon keresztül kellene mennie.” – mondta Cantrell, arra utalva, hogy a Juggernaut hogyan használja a Lightning Lab LSAT szabványát.

EARN IT Törvény

A cenzúra nem kifejezetten pandémiás kérdés. A most meghozott jogszabályok sokáig veszélyeztethetik a technológusok és a szolgáltatók érdekeit, még azután is, amikor a koronavírus már csak a múlté lesz.

Az ‘Eliminating Abusive and Rampant Neglect of Interactive Technologies’ (EARN IT) , a dél-karolinai republikánus szenátor, Lindsey Graham és a connecticuti demokratikus szenátor, Richard Blumenthal által támogatott törvényjavaslat hamarosan arra készteti a technológiai vállalatokat, hogy új online gyermekvédelmi törvényeket tartsanak be, különben a nem megfelelő tartalom miatti perekre számíthatnak a szolgáltatók.

Riana Pfefferkorn, a Stanford Center for Internet and Society kiberbiztonsági igazgatója az EARN IT törvényt „orvosi ló példának nevezte a teljes körű titkosítás megszüntetésére”, amit Donald Trump elnök is támogat.

Eugen Rochko, a Mastodon decentralizált szociális hálózat alapítója, úgy véli, hogy az EARN IT-hoz hasonló törvények tovább erősíthetik a technológiai monopóliumokat. Másrészt elmondta, hogy a decentralizált platformok továbbra is orvosolhatják a moderálással kapcsolatos aggályokat kormányzati cenzúra nélkül.

Az egyik előnye az, hogy ez olyan mint a moderálás,” nyilatkozta Rochko a helyi hálózatokról. “A másik előnye, hogy a moderálás rugalmasabb viszonyul a globális igényekhez, mivel nincs egy adott helyről származó előre meghatározott szabálykészlet.”

A Juggernaut szempontjából Cantrell „forradalmi pillanatnak” érezte a decentralizáltabb üzenetküldést biztosító adatvédelmi eszköz létrehozását, amely radikálisan más módon használja fel a Bitcoin szoftvert. Úgy véli, hogy a Lightning Network bármire használható egy „megállíthatatlan pókerteremtől” egészen a komplex szoftverszolgáltatásokig.

Az üzeneteket a Lightning Network továbbítja. Ezek nem csupán egyszerű üzenetek, hanem szerver kérések is. ”- mondta Cantrell, és hozzátette, hogy a szerver kérések a számítógépes funkciók széles skálájának automatizálására konfigurálhatók. „Hozzáférhetek egy fizetett API-hoz, és pontosan annyit költök, amennyit használom. Ez megkönnyítené a belépést és a globális hozzáférést is.”

Az alkalmazást itt tudjátok letölteni.