Justin Sun vs. Steemit: a közösség ereje visszavág

Úgy tűnik, a harc Justin Sun és a Steemit közösség között nem ér egyhamar véget. Sőt lehet, hogy még csak most kezdődik igazán.

Sun hatalomátvétele

Tegnap már bővebben írtunk arról, hogy mi vezetett a jelenlegi hadi helyzet kialakulásához Justin Sun, Tron alapító és a Steemit dapp közössége között, amiről itt olvashatnak részletesebben az érdeklődők. Gyorsan összefoglaljuk itt is, hogy mindenki könnyen érthesse az új fejleményeket.

Sun, a Tron hálózat alapítója február 14-én vette meg és integrálta a Steemit közösségi média platformot a Tron blokkláncába. A döntés nagyon hamar negatív közhangulatot váltott ki a Steemit felhasználói és fejlesztői között, akik attól féltek, hogy Sun túl nagy hatalommal fog rendelkezni a platformmal kapcsolatos változtatások felett, és ez veszélyeztetné a dapp decentralizált mivoltját. A platform fejlesztéséről és pl. a forkokról ugyanis egy kevés számú tanú dönt a dapp esetében (mivel a Steemit proof-of-stake konszenzusmechanizmuson alapszik).

Hogy Sun hatalmát korlátozzák, a közösség azonnal soft forkot hajtott végre, hogy Sun ne tudjon túl sok Tron támogatással rendelkező tanút beválasztani. A közösség döntését, hogy megállítsák Sun hatalomátvételét (és megtagadják hozzáférését a Steemit ún. ninja-mined stake-jeitől), azonban Sun sem hagyta szóval: a Binance és a Huobi támogatásával neki is látott leváltani a tanúkat, hogy a közösség ne tudja kizárni a döntéshozatalból.

A Steemit a közösség erejével ütött vissza

A lángok ennek hatására természetesen csak magasabbra csaptak. Szinte azonnal számos Steemit dolgozó fel is mondott.

Most azonban a Steemit közösség jól bevált népszavazással szépen lassan újra támadja Sun tanúleváltásait. Szavazataikkal egyre erősödő támogatásukról biztosítják a régi, most újra visszahozott tanúkat. Néhány óra alatt sikerült is visszavenniük a többséget, a cikk írásának idején azonban megint eggyel maradnak alul: most újra a Tron által támogatott tanúk vannak többségben. Ez minden valószínűség szerint még többször fog változni az elkövetkezendő órákban, napokban.

A helyzetnek valószínűleg még koránt sincs vége. Justin Sun továbbra is kitart véleménye mellett, miszerint a Tron egyáltalán nem támadásként akarta átvenni a hatalmat a Steemit felett. Azzal, hogy a közösség által megválasztott tanúk akcióját hackertámadásnak nevezte valószínűleg szintén nem lopta be magát a Steemitesek szívébe – de a kriptoközösségébe sem.

Sun tweetjeire (egy 10 tweetből álló üzenettel próbált a Tron Foundation és önmaga védelmére kelni) rengeteg reakció érkezett. A válaszokból egyértelműen látszik: egy közösség nem megvehető, és ezt előbb vagy utóbb Sunnak is be kell látnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük