Kábítószer-kereskedelemmel vádolja a venezuelai elnököt az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) azzal vádolja Nicolas Maduro venezuelai elnököt és társait, hogy a kábítószer-kereskedelmet folytat és az abból befolyt összegeket kriptovalutában rejtegetik.

A Maduróval és 14 másik venezuelai tisztviselővel szembeni amerikai vád egy állítólagos több milliárd dolláros kokaincsempész kartell működtetése. A DOJ állítása szerint a kartell venezuelai kábítószer futárokból, kolumbiai forradalmárokkal és kábítószer-terrorizmussal foglalkozókból tevődik össze.

A venezuelai kriptovaluta ellenőr, Joselit Ramirez Camacho ellen külön keresetet nyújtott be a Homeland Security Investigations hatóság egy new yorki bíróságon.

A vádiratot kísérő sajtóközleményben a HSI belbiztonsági nyomozóhivatal vezetője leírja, hogy a bűntettek nyomainak elrejtésére kriptovalutákat használtak Maduro-ék.

“A mai jelentés kiemeli a HSI globális elkötelezettségét az Egyesült Államok törvényeit megsértő, pénzügyi rendszereket kiaknázó és a kriptovaluták mögött rejlő egyének agresszív azonosítására, célzására és kivizsgálására, amivel tiltott bűncselekményeiket mozdítják elő. Legyen ez a vádirat emlékeztető, hogy senki sem állhat a törvény felett – még erőteljes politikai tisztviselők sem.”

A közlemény nem említi a kriptovaluta pontos nevét. Venezuela még 2018-ban bocsátott ki egy olajfedezetű nemzeti kriptovalutát. A petróhoz és más kriptovalutákhoz köthető tevékenységet az országban a fent említett Camacho által vezetett Sunacrip hatóság felügyeli.

Kapcsolódó: