Kamu aranytömbbel akartak altcoint reklámozni

Egy Niclas Castello nevű német művész egy a New York-i Central Parkban felállított kamu aranytömbbel akart hírverést kelteni a kriptovalutájának. Na persze az, hogy a tömb “kamu”, az csak utólag derült ki, mivel Castello eredetileg azt állította, hogy a 24 karátos, 185 kilós kocka színaranyból van. Az ezen állítások szerint 12 millió dolláros értékűre becsült aranytömb február 2-án került kihelyezésre a parkba, egy véletlenszerűen kiválasztott helyszínen. Az aranytömb biztonságáról Castello állítása szerint, a többség számára “észrevétlen” biztonsági mechanizmusok gondoskodtak.

Olvasni is rossz ennyi hülyeséget

A kamu reklámmal hypeolt kriptó érme, a CAST lesz elmondása szerint az első kriptovaluta, amely “egy egyedi, fizikailag is valós művészeti alkotáson keresztül szerez majd ismertséget” és ezáltal “törékeny harmóniába hozza a pénzügyek, a kriptovaluták és a művészet világát”. Ha valakinél felrobbant a bullshit mérő akkor az valószínűleg nem véletlen. Bizonyára meglepő, de az attrakciót később egy NFT projekt is követni fogja, amelyről jelenleg még nincs konkrét információ.

A park oknyomozó kedvű látogatói azonban hamar rájöttek, hogy a körülbelül 50 x 50 x 50 centis kocka belül üreges és a valódi értéke meg sem közelíti a Castello által elmondottakat. Egyesek még azt is felvetették, hogy valamilyen ólommal kiöntött tömbről lehet szó, amelynek felülete csupán a szokásos ezredmilliméter vastagságú arany bevonatot kapta meg, így tulajdonképpen az egész egy nagy bizsu. Mondani sem kell, ez a fajta kamuzás egyből kiverte a biztosítékot sokaknál, bár egyesek azt sem értették, hogy mégis, hogy hitte el bárki egy pillanatig is, hogy valaki tényleg egy 3,600,000,000 forint értékű aranytömböt hagyott az éjszaka közismerten problémás Central Park közepén.

Kritikusok szerint a kívülről aranyozott, belülről azonban üreges téglatest remekül szimbolizálja az NFT és az altcoin boom jelenséget. Első látásra mindenkinek azt közvetíti, hogy ez valami szuper dolog, de valójában nem tud semmit nyújtani, sőt, még csak nem is próbált. Ez gyakori kritika a shitcoin boom közepette, hiszen lassan már nincs hét újabb céltalan, koncepció nélküli, de persze “világmegváltó” altcoin és NFT projekt nélkül, ez az abszurditás pedig egyre inkább rányomja a bélyegét, az egyébként teljesen komolyvehető, nagyságrendekkel régebb óta aktívan fejlesztett blokkláncok megítélésére is. Mások arra is felhívták a figyelmet, hogy miközben mindenki a kamu kriptó reklám aranytömbről vitatkozott, attól alig 100 méterre az egyik éjjel halálra fagyott egy hajléktalan férfi, ami elég húsbavágó társadalomkritika.