Kamu az egész Akon City projekt?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Helyi riportok szerint Akon City projekt, nem több, mint jól csengő ígéret.

A szenegáli-amerikai énekes, dalszerző, Akon 2018-ban került be a köztudatba, amikor bemutatta a 2000 hektáros kripto metropolisz terveit, amely Szenegál fővárosától, Dakartól 60 mérföldre délre található.

Előrehaladás azonban a mai napig lényegében nem történt – és a legújabb beszámolók szerint nem is fog a közeljövőben. Charles Onyango-Obbo ugandai író a Twitteren posztolta, hogy egy év elteltével Akon ugyan letette az alapkövet, de a hely nagyrészt gyep maradt azóta is.

Akon City alapko

„Egy évvel azután, hogy Akon énekes letette az első követ a 6 milliárd dolláros futurisztikus városból Szenegálban, a hely továbbra is csak egy rét. A kő a kosz közepén ül; a megaprojektet hirdető kis plakát – talán szimbolikusan – le is esett már róla. ”

Ezek után egyesek már egyenesen nagyszabású átverésnek kezdték el nevezni a projektet. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy ez elég nagyszabású ahhoz, hogy elbűvölje a szenegáli kormányt.

De, tekintettel Akon hátterére, mások ragaszkodnak ahhoz a gondolathoz, hogy az álom még mindig él.

Mit mondanak a helyiek az Akon City projekt kapcsán?

Az AFP hírügynökség a helyszínre merészkedett, hogy a helyiektől elsőkézből informálódjon az ügyben. Sajnos a közelben élőknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik. Néhányan azon is elgondolkodtak, hogy a fejlesztők lehet lemondták a projektet.

Badara Diakhate, a helyi község alpolgármestere elmondta, hogy nem tudja mi a késlekedés oka. Hasonlóképpen Jules Thiamane, aki a helyi turisztikai iparban dolgozik, azt mondta, hogy sok ígéret született, de eddig semmi sem valósult meg. Ez a kripto utópia hatalmas csalódást okoz azoknak, akik a projektben részt vesznek.

„Rengeteg beszéddel és ígérettel letették az alapkövet. Mindehhez képest, amit bejelentettek, azt hiszem, még nem sokat láttunk… Egyetlen dolog van jelenleg a faluban: csalódás”

Néhányan azt feltételezik, hogy a járvány és az azt követő globális lezárások közrejátszottak a csúszásban. Az emberek azonban tudni akarják, hogy az Akon City projekt a kezdettől fogva átverés volt-e vagy lesz még belőle valami.

Nincs itt semmi látnivaló

Akon kriptovárosának költségvetése szerint 6 milliárd dollárba kerül az építés, ami önmagában is jelentős összeg. De még ennél is jelentősebb, ha figyelembe vesszük, hogy Szenegál teljes kiadási költségvetése 2020-ra 7,5 milliárd dollár volt.

Paul Martin, a kivitelezési szerződést nyert KE International cég, Julius Mwale kenyai vállalkozót nevezte meg vezető befektetőnek. De Martin titoktartási okokból nem hajlandó nyilvánosságra hozni információkat a többi befektetőről. Ennek ellenére eddig 4 milliárd dollárt gyűjtöttek össze a projekthez. Martin pedig azt mondta, hogy az építkezés a jövő hónapban, októberben már kezdődik is. Ami – ha valóban így lesz – sokat fog tenni a projektbe vetett bizalom helyreállításának ügyében.

Martin az alapkő letételét követő éves késést azzal magyarázta, hogy szükséges a művelet papírmunkájának befejezése és alvállalkozók toborzása folyt az elmúlt időszakban.

„Az első 12 hónap magában foglalta az alvállalkozók tervezését, jóváhagyását, beszerzését és toborzását.”

Forrás: AFP

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.