Katasztrófakötvényt bocsát ki a Dán Vöröskereszt a blokkláncon

A Dán Vöröskereszt egy blokklánc alapú kötvényt bocsát ki a vulkánkitörések miatti káresetek fedezésére, álla a Howden biztosítótársaság sajtóközleményében.

A 3 millió dolláros kötvény 10 magas vulkánaktivitású régió káreseteinek pénzügyi megsegítésére szolgál, ezek Kamerunban, Chilében, Kolumbiában, Ecuadorban, Guatemalán, Indonézián és Mexikóban találhatóak.

A kötvény blokkláncosítását a brit Replexus alkalmazásával végzik. “A vulkán CAT kötvény egy biztosításhoz kötött értékpapír (ILS) blokkláncra kerül, ezzel téve költséghatékonnyá a segélyszolgálat számára az utalásokat, illetve téve lehetővé a kereskedelmét a másodlagos piacokon az ILS befektetőknek,” írta a Replexus közleményben Cedric Edmonds ügyvezető.

A katasztrófakötvény kibocsátásában a kockázatmodellező Mitiga Solutions is segítette a Dán Vöröskereszt segélyszervezetet. A rendszerük egy olyan modellt használ, ami képes előre jelezni a kitöréskor levegőbe kerülő vulkáni hamu mozgását a szélirány adatok segítségével. Amikor a modell azt jelzi, hogy a hamu anyagi kárt okozhat a közel közösségeknek, a kötvény automatikusan kifizetni a tulajdonosait.

Kapcsolódó: