Kazahsztán bankjaiban elérhetővé válhatnak a kriptovaluta szolgáltatások

Jelentések szerint a kazah kormány lehetővé tenné a helyi bankok számára, hogy kriptovaluta szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek. A szolgáltatás egy évig tarthat, ez idő után döntene a kormány arról, hogy meghosszabbítja-e azt.

Bankszámlák kriptotranzakciókhoz

A kazahsztáni Khabar 24 hírcsatorna arról számolt be, hogy a kormány azt tervezi, hogy hivatalosan engedélyezi a bankok számára olyan számlák nyitását, amelyek digitális eszközökkel folytatnak tranzakciókat.

Számos intézmény hamarosan engedélyt kap arra, hogy vállalatoknak kriptovaluta kitettséget biztosítson. Ezzel az ázsiai ország kormánya felmérheti a virtuális valuták kockázatát és előnyeit is.

A Data Center Industry vezetője, Szergej Putra úgy véli, hogy a közelgő lépés nagy előrehaladás lenne a további kriptovaluta elfogadás felé az országban. Emlékeztetett arra, hogy Kazahsztán már most egy bányászcsomópont és sok lakos aktívan részt vesz a digitális eszközökkel való kereskedelemben. Putra megállapítása szerint a kriptopiac jelentős pénzáramlást hozhat az országba, ezért a nemzetnek több figyelmet kell fordítania erre.

„Ez napi több millió dolláros forgalmat jelent a világon. És ha ennek csak a töredéke éri el Kazahsztánt, akkor is komoly pénzösszegről beszélünk, ami befektetések formájában lesz látható… itt fog maradni adók, munkahelyek és fizetések formájában. Ez egy jelentős ipar, amit Kazahsztán még mindig figyelmen kívül hagy” – jelentette ki Putra.

A kormány lehetővé teszi a kereskedési helyszínek számára a bankokkal való legális együttműködést. Ehhez egy kölcsönös megállapodásra lesz szükségük, amit a fővárosban, Nur-Szultanban kell megkötni.

A kísérleti projekt állítólag 12 hónapig fog tartani. Ezalatt a helyi befektetők biztonságosan vásárolhatnak és adhatnak el bitcoint és altcoinokat.

A kriptovaluta bányászat Kazahsztánban összpontosul

Az ázsiai ország megmutatta azon szándékát, hogy a digitális eszközöket bányászó országok között az egyik vezető helyet foglalja el. Tavaly szeptemberben Kazahsztán 715 millió dollárt gyűjtött össze annak érdekében, hogy bővítse ezt az ágazatot.

Kína idei fellépését követően számos vállalat áthelyezte tevékenységét más országba. Ilyen például az IBC Group befektetési vállalkozás. A Kínában jelentős kriptobányászatot folytató cég bejelentette szándékát, miszerint országszerte bezárja bitcoin és ethereum bányászati létesítményeit. A szervezet terve, hogy munkavállalóit más országokba költözteti, beleértve Kazahsztánt is.