Kilőtt a Lightning Network használata Észak-Amerikában és Európában

Észak-Amerika és Európa irányítja az összes Bitcoin Lightning Network node-ok majdnem 88%-át.

Ahogy a Bitcoin elfogadása egyre növekszik, a skálázhatósági megoldások szükségességével kapcsolatos aggodalmak egyre fokozódnak. A Lightning Network a legfontosabb Layer-2 fejlesztés, amely jelenleg elérhető a Bitcoin blokkláncon, és úgy tűnik, hogy az észak-amerikaiak a fő célpontjai ennek a hatékonyságra összpontosító mikrofizetési megoldásnak.

A Lightning Network egy jelenleg fejlesztés alatt álló Layer-2-es megoldás. Peer-ek közötti olyan csatornák létrehozására összpontosít, amelyek szinte azonnali és rendkívül olcsó tranzakciókat tesznek lehetővé anélkül, hogy azt rögzíteni kellene a blokkláncon. A kriptó egy tárcában van tárolva, hogy elérhető legyen a Lightning Network-ön. Ha egyszer a felhasználónak szüksége van a tokenekre a Bitcoin blokkláncon, a csatorna lezárásra kerül, és a blokklánc egy tranzakciót regisztrál az eredeti tárcából a cél-tárcáig anélkül, hogy rögzítené, hogy mi történt közötte.

A Lightning Network működésének grafikus ábrázolása. Kép: TheBlockPro

 

Észak-Amerika és Európa uralja a Lightning Networköt

A Bécsi Egyetem jelentése szerint az összes LN csomópont 45%-a Észak-Amerikában, nagy többséggel az Egyesült Államokban fut. Ez nem is meglepetés, hiszen a  Lightning Labs, a skálázhatósági megoldások egyik vezető fejlesztője van bejegyezve az USA-ban. A Blockstream, a Bitcoin legnagyobb fejlesztő vállalata pedig Kanadában van bejegyezve.

Európa a második régió a listán, a világ node-jainak 43,1%-ával. A többi node Ázsia (6,2%) és Óceánia (2,2%) között oszlik meg. Dél-Amerikában és Afrikában nagyon kicsi, csupán 0,8%, illetve 0,6%-os az arány.

Figyelemre méltó a node-ok száma és a Bitcoin elfogadása közötti ellentét. Latin-Amerikában magas a Bitcoin elfogadási aránya a Chainalysis által összeállított adatok szerint. Ugyanakkor a LN node-ok alig több mint 1% -ával rendelkezik csak. Afrika szintén hasonló képet mutat. Nagy volumenű a kereskedés és az elfogadás, de a mikrofizetési rendszer iránt kicsi az érdeklődés egyenlőre.

A csatornák megosztják a kulturális kötelékeket

Egy másik fontos megállapítás, hogy a Lightning Network nagyon népszerűvé vált a nagy városi központokban. A kutatók úgy vélik, hogy ennek oka elsősorban a jobb infrastruktúra és a konnektivitás, ami megkönnyíti a node-ok működtetését.

Megfigyelhettük, hogy az LN szinte minden országban népszerű, és azt is láthatjuk, hogy egy országon belül a node-ok klasztereket alkotnak a városok körül, és a nagyvárosi területeken terjeszkednek. Az infrastruktúra szintén jelentős szerepet játszik a node-ok eloszlásában egy kontinensen vagy egy országon belül.

Arra is rájöttek, hogy a node-ok csatornákat nyitnak meg olyan peer-ekkel, akikkel ugyanazt a nyelvet beszélik vagy hasonló a kultúrájuk. Például Argentína fizetési csatornáinak 80%-át Uruguayjal, 10%-át Peruval, és körülbelül 4%-át Chilével és Venezuelával osztják meg.

A legtöbb csomópont Európa és Észak-Amerika nagyvárosaiból származik. Kép: Bécsi Egyetem

 

Hasonló kulturális jelenségek más földrajzi helyeken is előfordulnak. Kenya például csatornáinak több mint 70%-át Dél-Afrikával osztja meg, míg Kínának Tajvannal és Hongkonggal, Horvátország Csehországgal és Bulgáriával, Mexikó pedig Kolumbiával, Chilével, Puerto Rico-val és Argentínával.

Az Ethereum gyorsabban nő, mint a Lightning Network

A LN folyamatosan növekszik annak ellenére, hogy beárnyékolta a DeFi hype. Az 1ML adatai szerint, ami egy LN nyomon követő weboldal, jelenleg több mint 14.200 Lightning Network node működik. A hálózat kapacitása meghaladja a 1039 BTC-t.

A Bitcoin Lightning Network-jének valós idejű statisztikái. Kép: 1ML

Ezeket a statisztikákat azonban nemrégiben felülmúlta egy kissé heterodox megoldás. Az Ethereum hálózaton futó szintetikus Bitcoin tokenek száma már meghaladta a Lightning Network-ön mozgó tokenek teljes értékét.