Kerüld a Bitcoint, mint a pestist: kikelt a RyanAir CEO

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Úgy tűnik a napokban boldog-boldogtalannak van véleménye a Bitcoinról. Miközben Jimmy Lai hongkongi Kína-ellenes milliárdos befolyásos újságja címlapján éltette a Bitcoint, addig Michael O’Leary, a RyanAir vezetője csúnyán kikelt ellene.

Michael O’Leary azután kelt ki a Bitcoin ellen, hogy a nevével hirdettek egy bitcoin átverést.

“Soha nem fektettem és soha nem fektetnék még egy centet se bitcoinba, ami szerintem egyelő egy Ponzi-sémával,” idézte a CEO O’Leary-t a The Times. “Mindenkit, aki egy kis józan ésszel is rendelkezik, ignorálja ezt a fals sztorit és kerülje a bitcoint, mint a pestist.”

The Times cikke szerint a O’Leary-nél azután szakadt el a cérna, hogy a nevével és arcával hirdettek egy új híroldalt ‘dailynews-finance’ néven. Az átverés keretében O’Leary-t mint bitcoin befektető prezentálták kihangsúlyozva, hogy több ezer eurót keresett vele percek alatt. Az átverés szerint O’Leary egy Bitcoin Lifestyle nevű automata kereskedési robot segítségével kereste a pénzt. A csalók ezzel a fals állítással gyanútlan felhasználókat próbáltak regisztrációra és befektetésre bírni.

Aki kicsit is jártas a kriptovaluták világában tudja, hogy az ilyen típusú machinációknak nem szabad felülni. A Bitcoin egy globális fizetőeszköz, értékőrző, utalási rendszer, és sajnos ahogy a forinttal és a dollárral előfordul, vannak, akik kártékony célokra használják. Erről van szó jelen esetben is, ahol a csalók minden hitelességet nélkülöző, hamis endorsement segítségével próbálnak illegálisan befektetést behúzni sémájukba.

Ismert és befolyásos személyek nevében elkövetett csalások az egyik legelterjedtebb formája az átveréseknek. A hónapokban hasonlóan visszaéltek Simon Cowell, Sir Philip Green, Holly Willoughby, Lord Sugar, Jeremy Clarkson, Elon Musk, Jeff Bezos stb, kriptós influenszerek képével és nevével egyaránt. Elég ha csak rápillantatok egy épp futó ETH-duplázó átverésre, amit például Elon Musk nevével hirdetnek a YouTube-on. Itt halkan megjegyezzük, a YouTube felelőssége, hogy hagyja az ilyen ártó és káros tartalmakat elszaporodni a platformján. Mialatt a szabályozott keretek között működő vállalkozásokat letiltják (a Facebook augusztus 6-án tette elérhetetlenné a Bitcoin Bázis 2016 óta szabályosan működő Facebook oldalát), addig a csalók és a hackerek megúsznak mindent. Ez is csak azt bizonyítja, hogy az ilyen gigászi méretűre nőtt big tech vállalatokat racionális méretűre kellene feldarabolni és ember-központúvá tenni, ide simán vehetjük a Facebookot, Twittert és az összes többi közösségi médiát, amik lassan rendszerszintű kockázatokat jelentenek a világgazdaságban.

Az egyik leghírhedtebb átverés az elmúlt hónapban bizonyára az a Twitter-hack lehetett, aminek keretében 130 kiemelt személy, mint Bill Gates, Elon Musk, Kim Kardashian stb. fiókjait hackelték meg és azokon keresztül kriptovaluta befektetésre buzdítottak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.