Két éves csúcson a monero (XMR)

Tegnap 156 dollárig emelkedett a lenyomozhatatlan tranzakciókat kínáló monero (XMR) árfolyama és ezzel két éves csúcsára ért. Egy év alatt 202%-os erősödést tudhat maga mögött az eszköz.

A monero árfolyamát elsősorban azok a szabályozói fenntartások hajtják, amik egyben az eszköz fundamentális értékét is jelentik: biztonságos és lenyomozhatatlan kriptovaluta tranzakciók, aminek használóira nem látnak rá a hatóságok.

Kapcsolódó: Mi a Monero? Útmutató kezdőknek

A kriptovaluta mögötti protokoll lehetővé teszi használóinak, hogy ne csak a kilétüket titkosítsák a monero tranzakciókban résztvevők, de még az összegeket is, amiket utalnak.

XMR/USD napos, Kraken | TradingView

Egyes elemzők szerint mivel a monero a zsarolóvírusokat terjesztő hackerek kedvenc fizetőeszköze, ezért az évben végrehajtott sikeres kibertámadások felhajtották a ‘túszul ejtett’ vállalatok igényét az eszközre.

Ahogy egyes vállalatok bővítették bitcoin felvásárlásaikat, hogy emelni tudják portfólió-diverzifikációs törekvéseiket, úgy mások olyan digitális eszközök beszerzésével fokozták törekvéseiket, mint a monero, lévén a hackerek domináns fizetőeszköze,

magyarázta Denis Vinokourov, a londoni Bequant brókercég kutatási igazgatója a CoinDesknek.

Nem csoda tehát, hogy az esetleges kibertámadások váltságdíjainak kifizetésére egyes cégek már elkezdtek monerót is felhalmozni, ami viszont pozitív hatással volt az árfolyamára.

Az árfolyam erősödést eddig még azt se tudta letörni, hogy a centralizált tőzsdék a KYC/AML követelményeknek való megfelelés érdekében gyakran éltek a titkoscoinok delistázásával, ahogy tette többek között például az Upbit, Coinbase, OKEx és BitBay is.

A kérdés, hogy vajon meddig tart az XMR erősödés, ugyanis 3 hete röppent fel a hír, hogy a Ciphertrace blokklánc elemző vállalat két olyan szabadalmat is beadott az Egyesült Államokban, ami deanonimizálni képes a monero tranzakciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük