Két férfi kriptovalutákkal finanszírozhatta a bécsi terrortámadás elkövetőjét

Két férfi, akiket a német hatóságok azzal vádolnak, hogy segítettek egy iszlamista fegyverest, aki 2020-ban négy ember haláláért volt felelős a bécsi terrortámadás során, a Binance nevű kriptotőzsdét használta.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) 2021 márciusában arról számolt be, hogy a gyanúsítottak határozatlan mennyiségű kriptovalutát vásároltak vagy adtak el a Binance-en. Az egyik férfi, Drilon G. német, a másik, Blinor S. koszovói állampolgársággal rendelkezik. Az információkat a német szövetségi rendőrség közölte egy bizalmas levélben, amelyben információkat kért a cégtől, írja a Reuters.

A koszovói gyanúsított egy bankszámlát használt a Binance-en több tranzakció végrehajtásához. Ezt alátámasztva Drilon G. telefonján egy februári ellenőrzőkódot találtak a hatóságok a Binance-hez. Azonban a BKA nem közölt pontos információkat az ügyletek időpontjáról, számáról és értékéről. Másrészt megkérte a Binance-t, hogy szolgáltasson adatokat a két személyre vonatkozóan, beleértve az összes kriptovaluta tranzakcióikat. Azt nem tudni, hogy a kriptotőzsde hogyan reagált a levélre, mivel nem volt hajlandó nyilatkozni ezzel kapcsolatban.

Ellenben a két gyanúsított már nem volt ilyen szótlan a Reuters megkeresésére. Blinor S. és Drilon G. együttesen tagadták, hogy segítettek volna a bécsi merénylőnek, és kriptovalutákat használtak volna bármely más támadás finanszírozására. Blinor S. elmondta, hogy még február folyamán nyitott egy Binance fiókot, hogy kizárólag különböző kriptovalutákba fektessen bele.

„Tudom, hogy a Binance-en minden tranzakció nyomon követhető”– mondta Blinor S.

A bécsi terrortámadás

2020. november 2-án, a 20 éves Fejzulai, aki ausztriai és észak-macedóniai állampolgár is volt egyben, tüzet nyitott Bécs központi zsinagógájánál. A támadó automata fegyverével négy ember életét oltotta ki és több embert megsebesített. Heves tűzharc után a rendőröknek sikerült lelőniük az ámokfutót. A történteket az Iszlám Állam vállalta magára.

Tavaly júliusban a német hatóságok gyanúsították meg Drilon G.-t és Brinor S.-t azzal, hogy bár tudtak a támadásról, nem jelentették azt a rendőrségnek. A hatóságok akkor még nem említettek kriptovalutákat, mint lehetséges finanszírozási forrást, vagy a Binance-t. Az ügyészség szerint a két személy a támadást megelőzően szoros kapcsolatban volt Fejzulaival. Vele és más iszlamistákkal együtt több napot töltöttek a bécsi lakásán.

A két gyanúsított ezzel szemben azt állítják, hogy semmi közük nem volt a szörnyű terrortámadáshoz, és nincs megfelelő bizonyíték az ügyészség állításaira.

A hatóságok ugyanakkor megállapították, hogy a bécsi találkozó meg nem nevezett résztvevőitől származó DNS-eket megtalálták a támadó fegyverein, és azon a gyűrűn, amelyet a merénylet során viselt. A hatósági közlemény elárulja, hogy közvetlenül a támadást megelőzően Blinor S. és Drilon G. törölték a Fejzulaihoz fűződő üzeneteiket mobiltelefonjaikon és a közösségi médiában.

A gyanúsítottak ügyvédjei elmondták, hogy egyikük ellen sem emeltek hivatalos vádat, és nem adtak ki letartóztatási parancsot sem.