Két kis szicíliai sziget decentralizált zöld energiát tesztel

Két kis szicíliai szigeten, Lampedusán és Favignanán megújuló energiaforrásokon és blokklánc technológián alapuló energetikai mikrohálózatokat tesztelnek.

A blokklánc része vagyok

Vincenzo Tenerello Favignanában él. Cége, a SEA részt vesz egy innovatív projektben, amelyet otthonában tesztel.

Nemcsak élvezője a zöld energiának mint fogyasztó, hanem energiatermelő is, a BloRin révén: ez egy biztonságos rendszer a felhasználók közötti, közvetítők nélküli adatátvitelre, a kriptovalutákhoz használt blokkláncszerű rendszer.

A blokklánc része vagyok – mondta Vincenzo. A zöld energiát, amit fotovoltaikus panelek segítségével meg tudok termelni, és amit nem fogyasztok el, eladhatom a hálózaton, és odaadhatom a szomszédomnak vagy valakinek, aki ugyanahhoz a blokklánchoz tartozik. Minél többen vagyunk, annál többet spórolunk.

Ezek a kis olasz szigetek, mint például Favignana, a napenergia termelés, megosztás és értékesítés BloRin-modelljének mikro-laboratóriumai.

Ezt a 2017-ben tervezett modellt tizenöt magánszemély teszteli jelenleg. Palermóban egy kutatócsoport kezdte el a projekt kidolgozását.

Az energia projekt

Eleonora Riva, a Palermói Egyetem professzora és a BloRin projektmenedzsere mutatta be azt a prototípust, amelyből kifejlesztették a villanyórát.

A modell a blokklánchoz hasonlóan azonnali átláthatóságot garantál a fogyasztás, az irányítás és az energiaelosztókkal való koordináció folyamatában.

A BloRin egy EMS (energiagazdálkodási rendszer), amely az energiát kezeli. Vagy a házba beáramló energiát, vagy a házból kiáramló elektromos energiát méri. Ezt a mérést pedig továbbítja a blokklánc platformra regisztráció és tanúsítás céljából – magyarázta Eleonora Riva.

Miért fontos ez a bolygó számára? A világ a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra való áttérésre törekszik. Az olyan kezdeményezések, mint a BloRin, decentralizált modellt kínálnak az energiatermelésre és -fogyasztásra.

Miből finanszírozzák a projektet?

A BloRin teljes költségvetése közel 2 millió euró. A nagyrészt az EU kohéziós politikájából finanszírozott projektet továbbra is tesztelik és fejlesztik, és négy energiavállalat is hozzájárul a finanszírozáshoz. Az ICT integrálása, beleértve az energiatermelés és -fogyasztás valós idejű alkalmazását, valamint a kétirányú töltőállomások feltárása a megújuló energiaágazat jövőbeli innovációit jelzi.

Az ICT a BloRin egyik kulcsfontosságú eleme. Egy alkalmazásnak köszönhetően a felhasználók valós időben tudják, hogy mennyi energiát termelnek és mennyi energiára van szüksége a hálózatnak. Néha azonban a hálózatnak van szüksége a segítségükre.

Bizonyos esetekben az energiát nem a hálózatból kellene az autóba tölteni, hanem fordítva. Tehát kétirányú töltőállomásokra van szükségünk.

– árulta el Pierluigi Gallo, a Palermói Egyetem informatika docense, aki a BloRin ICT-ért felelős munkatársa.

A “pillangó a tengeren” néven is ismert Favignana – Lampedusához hasonlóan – tehát a zöld energia önellátás felé bontogatják szárnyaikat.