Már két TradFi guru is a kriptókban bízik

Két TradFi guru, azaz a hagyományos pénzügyi életben jól ismert, sok pénzt forgató befektetési szaktekintély is kacsintgat a kriptovaluta-piac felé. Új fellendülést jósolnak a kriptópiacon a jelenlegi válság miatt, de különböző okokból.

Stanley Druckenmiller, híres amerikai milliárdos befektető, Soros György egykori munkatársa úgy véli, hogy a kriptopiacok “reneszánszukat élhetik”, ha a központi bankok a világgazdaság pocsék kilátásai közepette elveszítik a lakosság bizalmát. A CNBC “Delivering Alpha” című befektetői találkozóján New Yorkban tartott beszédében azt mondta:

Elképzelhető, hogy a kriptopénzeknek nagy szerepük lesz a (gazdasági) újjászületésben, mert az emberek egyszerűen nem fognak bízni a központi bankokban.

Druckenmiller azt is mondta, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) mostani erőfeszítései nem sok jót ígérnek az amerikai gazdaság számára. Arról szólnak, hogy gyorsan felszámolja a szélsőséges állapotokat, amelyeket az elmúlt években a saját, túl laza monetáris politikájával segített előidézni.

Nagy esés várható? Az egyik guru szerint igen. (Pixabay.com)
Nagy esés várható? Az egyik guru szerint igen. (Pixabay.com)

A TradFi guru hiperpesszimista

Stanley Druckenmiller többek között Soros György Quantum Alapjának menedzselésével foglalkozott, részt vett az angol font elleni híres spekulációban is. Majd a Duquesne Capital Management elnökeként dolgozott, mielőtt 2010-ben bezárta cégét. Vagyonát tízmilliárd dollárra becsüli a Bloomberg, 2020-ban kiderült, hogy aranyat és bitcoint is tart.

Druckenmiller egyébként nagyon pesszimista, attól tart, hogy az ultra laza jegybanki politika eszközár-buborékot gerjesztettek.

A tényezők, amelyek bikapiacot okoztak, nemcsak leálltak, hanem meg is fordulnak mondta.

Kriptovalutákat vesz a makrókirály

A Goldman Sachs korábbi vezetője, makróguru és a Real Vision vezérigazgatója – írják Raoul Pal-ről, aki arra számít, hogy a gazdasági folyamatok drámaian tovább romlanak a következő hónapokban. Ennek ellenére azt mondja, hogy az olyan kockázatos eszközök, mint a részvények és a kriptovaluták már nem fognak sokat esni, mivel a gazdaság zavarait ezek a piacok már nagyrészt beárazták (beépítették az árakba).

Látni fogjuk, hogy a gazdasági mutatók a következő hónapokban teljesen összeomlanak. De azt jelenti ez, hogy a részvényeknek vagy a kriptóknak még lejjebb kell menniük?

Raoul Pal szerint valószínűleg nem. Most a legpesszimistább a hangulat, amit a TradFi guru valaha látott az elmúlt 40 vagy 50 évben a pénzügyi piacokon. (Ilyenkor gyakran jön fordulat, mert a pesszimisták már mind eladtak, nem marad több eladó – a szerk.)

Mostanában kriptókat vásároltam. A júniusi mélyponton még jelentős mértékben hozzávettem. A piacok már beárazták az apokalipszis nagy részét mondta Raoul Pal.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Történelmi pillanat: mainstream újság címlapjára került a bitcoin

Raoul Pal Twitter-es eszmefuttatása: a bitcoin felfalja a világot

Címlapkép forrása: Pixabay.com