Ki korán kel, aranyat lel – a bitcoin korai támogatóinak motivációi

Milyen célok és vágyak vezették a bitcoin korai támogatóit, ki miért fektetett bitcoinba évekkel ezelőtt?

A CryptoPotato összeszedte, hogy milyen céllal fektetettek bitcoinba évekkel ezelőtt azok a korai támogatók, akik mára minden bizonnyal multi milliárdosok lettek (vagy rosszkor eladták). Bár a bitcoin árfolyama 2017-ben már 20 ezer dollárnál is járt, emiatt sokan ekkor csatlakoztak az ökoszisztémához, vannak azonban akik jóval ezelőtt már bitcoinnal foglalkoztak a mindennapokban és látták a lehetőséget a kriptopénzben – árfolyamtól függetlenül.

1. Tüntetés a meglévő pénzügyi status quo ellen

A 11 évvel ezelőtt megjelent bitcoin fehérkönyv mint elektronikus P2P pénzrendszerként tekint a bitcoinra. Éppen ezért sokan a meglévő pénzügyi rendszer alternatívájaként tekintenek a kriptopénz szektorra. Van aki mindenét elvesztette a 2008-as gazdasági válságban a bankok miatt és éppen ezért fordult a bitcoinhoz. És valóban, a bitcoin esetében nem lehet egy központi döntéssel elinflálni az érmék értéket és nincs is szükség egyetlen központi szervezetre sem, amiben meg kéne bízni.

fiat pénzek megszűnnek

2. Energiából vagyon – akár otthon is

A pénzügyi szabadságot jelentette a kezdetekben a bitcoin bányászat rendszere a korai támogatók kis csoportjának. Évekkel korábban még az otthoni számítógépekkel is gond nélkül lehetett bitcoint bányászni, ha valaki kellő technikai tudással rendelkezett. Bár a hobbi bitcoin bányászok pénzkereseti lehetőségei mára már korlátozottak az ASIC gépek megjelenése miatt, valójában sokan még mindig önálló mellékjövedelemnek tekintik a kriptopénz bányászatot, csak ma már altcoinokat bányászva.

Felhőrenderelés: akár bérbe is adhatod régi bányász videókártyáidat

3. Sehol máshol nem tapasztalt volatilitás

Mára már igen elcsépelt mondatnak hat, hogy jelentős az árfolyam volatilitás a bitcoin piacán – pedig valójában az árfolyam mozgások az ár növekedésével egyre csak csitulnak. A hagyományos eszközök piacán nem mérhető ekkora árfolyam változás. Ennek legfőbb oka, hogy még nem beszélhetünk egy érett, hatékony piacról a bitcoin esetében.

Ahogy a görög mondás is tartja, a békés tenger nem nevel ügyes hajósokat. 

Az igazán tehetséges kereskedők pedig a kezdetektől fogva felismerték a bitcoin piacán tapasztalható magas volatilitást és ki is használták azt.

Lamborghini Aventador SVJ 63 Roadster

4. A Lambo-hatás

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy a korai befektetők közül is sokan azért tették le a voksukat a bitcoin mellett, mert hittek benne, hogy az árfolyam egyszer majd gazdaggá teszi őket. Az elmúlt évek során a bitcoin már többször megmutatta, hogy pillanatok alatt képest sokszoros árfolyam emelkedést produkálni, 2017-ben emiatt láthattuk furikázni Lambóval azokat, akik évekkel korábban vásároltak be kriptopénzből.

Az fenti lista jól jöhet azoknak, akik bizalma az elmúlt hetek árfolyam esésének hatására megingott a bitcoin és a kriptopénzek iránt. Ha valaki komolyan hisz a kriptopénzek jövőjében, akkor azt minden bizonnyal árfolyamtól függetlenül is komolyan gondolja.