Ki lehet az a bálna, amely az Axie Infinity tokenkészletének 50%-át birtokolja

Már közel egy éve egy titokzatos Axie Infinity kriptotárca csendben több milliárdnyi Smooth Love Potion (SLP) tokent halmozott fel. Az SLP token, az Axie Infinity, az egyik legnépszerűbb play-to-earn (P2E) kriptójáték saját játékon belüli pénze.

Augusztus végére a névtelen bálna tárcája már valamivel több mint 22 milliárd SLP-t birtokol. Ez a token teljes forgalomban lévő készletének több mint 50%-át teszi ki. Hogy mi ezzel a probléma? Csak egy dolog, hogy senki sem tudja, hogy kihez tartozik ez a tárca és mik a szándékai vele.

A szóban forgó tárcára az Axie Infinity egyik játékosa és kriptoblogger, Michael Benko hívta fel a figyelmet. Ő először augusztus 25-én szerzett tudomást erről a rejtélyes tárcáról.

Aggódnunk kellene?

Benko elmondta, hogy aggódni kezdett a tárca miatt. Ugyanis viszonylag rövid idő alatt rengeteg SLP tokent gyűjtöttek össze ebben a tárcában. Ez potenciálisan akár nagyobb problémát és komplikációt is okozhat a játék ökoszisztémájában.

“Annak a jelentősége, hogy egy kriptotárca ennyi SLP tokent birtokol, különösen akkor, ha ez egy egyénhez tartozik, akkor ez hatalmas kontrollt ad az adott személynek a kezébe az ökoszisztéma felett. Különösen egy olyan környezetben, ahol nagyon nehéz új tokeneket veretni”.

A 2021-ben indult Axie Infinity egy blokkláncra épülő játék, amelyben a játékosok mesebeli lények NFT-it vásárolják meg, amelyeket aztán fejleszthetnek, és más játékosok elleni harcokban használhatnak. Az SLP tokent a játékosok a napi küldetések teljesítéséért, a többi játékos elleni harcért az “Arena” módban vagy az AI elleni játékért az “Adventure” módban szerezhetnek. Az SLP-t Axie-k tenyésztésére, játékbeli képességek és varázslatok (power-upok) megszerzésére lehet felhasználni, de eladható a tőzsdéken is.

“Tehát aggodalomra ad okot, ha valaki 22 milliárd SLP tokent birtokol […], akkor tényleg befolyásolhatja a token árat, vagy alacsonyan tarthatja azt, amikor annak valójában a természetes piaci viszonyok miatt felfelé kellene mennie”.

SLP token árfolyama

A token jelenleg 0,004 dolláron áll, ami 99%-os csökkenés a 2021. július 13-i 0,40 dolláros történelmi csúcshoz képest.

Ki a tárca tulajdonosa?

A kriptotárca létezését magyarázó elméletek eddig mind zsákutcába vezettek.

Benko kezdetben azt feltételezte, hogy a tárca “valamilyen rendszer tulajdona, amely által az Axie Infinity automatikusan kiosztja az SLP-t azoknak a játékosoknak, akik megdolgoztak érte”.

A Sky Mavis társalapítója és operatív igazgatója, Aleksander Larson azonban elmondta, hogy sem a Sky Mavis, sem az Axie Infinity nem rendelkezik a játék kriptopénzével. A Sky Mavis cég a blokklánc játék fejlesztője.

A Yield Guild Games – az Axie játékosainak egyik fő decentralizált autonóm szervezete (DAO) -társalapítója, Gabby Dizon azt mondta, hogy az YGG nem tulajdonosa a tárcának. Ő azt sugallta, hogy ez egy olyan tárca lehet, amelyet egy tőzsde használ a likviditás biztosítására.

Benko azonban megjegyezte, hogy bár sok SLP tranzakcióban a Binance a tranzakció feladójaként vagy címzettjeként szerepelt, a tranzakciókat megvizsgálva nem hiszi, hogy a kriptotőzsde tulajdonában lévő tárcáról lenne szó:

“Úgy tűnik, hogy a Binance-nek [már] van egy hivatalos tárcája, és nem úgy tűnik, hogy ez az a tárca”.

A rejtély tehát egyelőre még nem oldódott meg.