Kibányászták a 700 ezredik blokkot a Bitcoin hálózatban

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin bányászok szeptember 11-én hivatalosan is kibányászták a 700 ezredik blokkot. Ezzel egy újabb mérföldkövet ért el a hálózat, és újra megcáfolta a Bitcoin rosszakaróit, akik 2009 óta legalább már 428-szor mondták be a halálhírét.

Kevesebb mint két év kellett hozzá, hogy a bányászok kitermeljék az újabb 100 ezer blokkot, ugyanis a 600 ezredik blokkot 2019. október 18-án bányászták ki. Ekkor egy Bitcoin értéke 8,000 dollár volt. Ma viszont már több mint 45,500 dollárt kell fizetni egy BTC-ért.

A cikk írásakor a Bitcoin teljes kínálata 18,812,806 coin, tehát a kibányászható coinok 89.5%-a. Átlagosan minden tíz percben bányásznak ki egy új blokkot, habár a blokkok generálását nagyban befolyásolja a bányászati nehézség. A nehézséget általában minden két hétben kiigazítják. A blokkgenerálás jelenlegi sebessége mellett 2140-ben fogják kibányászni az utolsó blokkot is.

A kriptoszféra a Twitteren meg is ünnepelte az új mérföldkövet. Sokan Hal Finney-re emlékeztek, és őt idézték, aki az első Bitcoin úttörők közé tartozik, és sokan Satoshi Nakamoto-t személyét is vele azonosítják. Finney még 2014-ben hunyt el egy gyógyíthatatlan betegségben.

A Bitcoin önszabályozó mechanizmusa

A Bitcoint úgy alkották meg, hogy önszabályozó piacként működhessen, amibe be van kódolva a monetáris szabályozás, így nem függ egy külső harmadik féltől sem. Az amerikai jegybank, a Fed ennek pont az ellenkezője. Ez az állami intézmény a világ bármely központi bankjához hasonlóan képes a pénzkínálatot mint mennyiségben mint pedig növekedési ütemben is befolyásolni. A Bitcoinnál azonban meg van határozva a kínálat plafonja, és nem lehet új coint létrehozni a bányászok energiaintenzív tevékenysége nélkül.

Habár sokan támadják a Bitcoint pont a bányászás miatt, ami elég jelentős környezetterheléssel jár, de a világ energiafogyasztásában ez mégis csak egy elenyésző mennyiség. Azok a kezdeményezések, amelyek zöldíteni szeretnék a bányászás folyamatát, nagyon jó úton haladnak. Egyes számítások szerint az USA-ban a Bitcoin bányászat fele már megújuló energiaforrásokra épül.

A Bitcoinnak köszönhetően a kriptovaluták mára egy több mint 2 billiós eszközosztállyá fejlődtek. A szegmensen belül pedig a Bitcoin a teljes kapitalizáció 41%-át teszi ki, ami körülbelül 857 milliárd dollárnyi értéket jelent.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.