Kiderült, melyik vállalatokkal fogja tesztelni a digitális eurót az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) öt vállalattal fog együttműködni a digitális euró lehetséges felhasználói felületeinek kifejlesztésében.

Az EU egyike annak a mintegy 100 joghatóságnak, amely aktívan vizsgálja a központi banki digitális valuták (CBDC) – vagyis az olyan szuverén valuták digitális formái, mint az amerikai dollár vagy az euró – lehetőségét. Bár az EU messze elmarad az olyan országoktól, mint Kína, ahol a polgárok már használják a CBDC-t, a valós körülmények között végzett kísérletek során megelőzi a többi jelentős joghatóságot, például az Egyesült Államokat, amely még nem döntött arról, hogy egyáltalán nemzeti érdekű-e a CBDC.

Az EKB tervezési kísérlete során az öt vállalat mindegyikét úgy választották ki, hogy konkrét felhasználási módokat teszteljenek. A szervezetek között van az Amazon, a piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, valamint a 31 bankot és hitelintézetet tömörítő European Payments Initiative. A többi résztvevő, akiket 54 jelentkező közül választottak ki, mert megfeleltek a felhasználási módok széles körének teszteléséhez szükséges “speciális képességeknek”, a spanyol multinacionális CaixaBank, a francia Worldline fizetési platform és a Nexi nevű, fizetésekre összpontosító olasz bank – közölte az EKB.

Melyik cég miért lesz felelős?

  • e-kereskedelmi fizetések – Amazon
  • peer-to-peer online fizetések – CaixaBank
  • peer-to-peer offline fizetések – Worldline
  • a fizető fél által kezdeményezett eladáshelyi fizetések – EPI
  • a kedvezményezett által kezdeményezett eladáshelyi fizetések – Nexi

Mi a tesztelés célja?

A prototípus-fejlesztés célja, hogy teszteljék, mennyire jól integrálható a digitális euró mögött álló technológia a vállalatok által kifejlesztett prototípusokkal. A szimulált tranzakciókat az öt vállalat által kifejlesztett front-end prototípusok segítségével indítják el, és az eurorendszer interfészén és back-end infrastruktúráján keresztül dolgozzák fel – olvasható a hivatalos jelentésben.

Az EKB egy kétéves vizsgálat közepén van, amely azt vizsgálja, hogy érdemes-e digitális eurót kibocsátani. Bár a döntés még nem született meg, a jelenlegi elképzelések szerint a kibocsátása esetén kizárólag az Európai Unión belüli személyes fizetések megkönnyítésére lennének használatosak. A döntés arról, hogy az EKB kibocsátja-e a digitalis valutát 2023 szeptemberében esedékes. Addig is a prototípus-projekt keretében tesztelik a lehetséges tervezési lehetőségeket. Az eredmények a jövő év első negyedévében várhatóak.

Évek óta folynak a kísérletek

Az euró digitális változatának megvalósíthatóságát és hasznosságát elemző vizsgálatok már néhány éve folynak. Kezdetben ezek csak elméleti tanulmányok voltak, de legalább egy éve már az operatív fázisba is átléptek. Ez az operatív szakasz magában foglalja mind az alapinfrastruktúra, azaz a digitális euró létrehozására és kezelésére szolgáló infrastruktúra, mind pedig a felhasználói felületek, azaz azon szoftverek helyszíni tesztelését, amelyek segítségével a felhasználók anélkül vehetik igénybe az alapinfrastruktúra szolgáltatásait, hogy közvetlenül hozzáférnének ahhoz.

Ezeket az alapinfrastruktúrákat feltehetően csak az EKB fogja használni és kezelni. Míg a digitális euró tényleges felhasználói csak olyan felhasználói felületekkel fognak rendelkezni, amelyek lehetővé teszik számukra a digitális euróval kapcsolatban nyilvánosan elérhetővé tett szolgáltatások használatát.

Egyáltalán miért kísérleteznek a digitális euróval?

Több oka is van annak, hogy az EKB úgy döntött, kísérletezik a digitális euró létrehozásával. Az első ok egy évszázados technológia [a hagyományos fizetőeszközök] egyfajta technológiai korszerűsítése, amely a legújabb innovációk mellett elavultnak tűnik. A második ok tisztán technikai jellegű, nevezetesen az úgynevezett intelligens szerződések bevezetése. A hagyományos euróval az intelligens szerződések alapvetően lehetetlenek. Ehelyett a digitális euró bevezetné az okos szerződések létrehozásához kapcsolódó funkciókat, ahogyan azt például egy olyan hálózaton, mint az Ethereum teszi.

Adatvédelmi aggályok

A CBDC-ben végrehajtott tranzakciók adatvédelme valószínűleg az alkalmazásuk legkritikusabb pontja, mivel a központi bank által vezetett egyetlen központi főkönyv elméletileg minden tranzakciót időben nyomon követhetővé tesz. Az arra vonatkozó biztosítékok, hogy ez egyszerűen nem fog megtörténni, nem tűnnek elegendőnek ahhoz, hogy eloszlassák az ezzel kapcsolatos kételyeket.