Powell: az amerikai CDBC még várat magára pár évig

Ha van olyan amerikai pénzügyi szakember, akinek minden szava hatalmas piaci hullámokat indíthat el, az egyértelműen Jerome Powell, az amerikai jegybank, a FED elnöke. Egy nemrégiben tartott online konferencián fejtette ki véleményét sokféle témáról. Köztük megemlítve a központi bankok által kibocsátott digitális pénzek (CDBC) témáját is. A minket leginkább érdeklő kérdéskör mellett egyébként megemlítette, hogy a FED biztosan nem fog a közeljövőben kamatot emelni és folytatja eszközvásárlási programját is.

Az amerikai CDBC még várat magára pár évig

A CDBC-k vonatkozásában a legfontosabb üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok lassítani fog ebben a témában. Ugyanis úgy látják, hogy egy ilyen digitális pénzeszköz komoly kockázatot jelenthet a dollár dominanciájára nézve. A Princeton Egyetem szervezésében csütörtökön tartott online előadáson Powell kiemelte, hogy nincs kényszerítő erő, amiért sietniük kellene a CDBC-vel. Főleg, mert még mindig a dollár számít a tartalékképzés fő céleszközének. És az elnök azt is elmondta, hogy biztosan évekre lesz még szükség, mire megjelenik az amerikai CDBC. De ettől függetlenül tovább fogják folytatni a vizsgálódást a témában és a digitális dollár által felvetett szabályozási kérdések kapcsán.

Powell
Forrás: yahoo.com

És most is ki lett mondva az, amiről már sokszor-sokan írtak. Power beismerte, hogy a FED kizárólag azért kezdett el vizsgálódni a CDBC-k ügyében, mert a magánszektor hihetetlen ütemben fordult a kriptók, digitális pénzek felé (alapvetően itt mindig a kriptók királyának számító Bitcoinra gondol mindenki). Érdekes kijelentés is volt részéről ezzel kapcsolatban: “Amikor a múltban a privát digitális pénzeket létrehozták, mindenki azt gondolta, hogy ez tényleg pénz…aztán, amikor rájöttek, hogy mégsem az, akkor nagyon komoly csapások érték az embereket. Ezt kell elkerülni.

A szigorú szabályozás a biztos

És ne legyen kétségünk afelől sem, hogy szigorú szabályozásokban gondolkodik a FED, főleg, hogy egy tavaly év végén Trumphoz benyújtott elemzés szerint legalább azoknak a feltételeknek kell megfelelniük a stablecoinoknak, mint bármilyen más pénzeszköznek a piacon. És a FED ezen fog dolgozni a világ összes központi bankjával a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük