Kilenchavi csúcson a bitcoin, mindenki azt vásárolná

A bitcoin új kilenc havi csúcsot ér el 28 ezer dollár felett, miközben a piacok a Fed ülése miatt idegesek. A blokklánc-adatok és a Binance-könyv alapján a vevők dominálnak a kis- és nagybefektetői körben körben egyaránt.

A Bitcoin tartja árfolyamemelkedését annak ellenére, hogy a piacok most éppen arra fogadnak, a Fed mégsem fogja szüneteltetni a kamatemeléseket. A március 21-i Wall Street-i nyitás után az első számú kriptodeviza új kilenc hónapos csúcsok felé vette az irányt, miközben a döntő fontosságúnak ígérkező Federal Reserve-kamatdöntés közeledik.

A BTC/USD egy órás gyertyagrafikonja. (Tradingview.com)
A BTC/USD egy órás gyertyagrafikonja. (Tradingview.com)

A Coingecko adatai szerint a BTC/USD árfolyam mára virradóra elérte a 28 617 dollárt is. Ez június eleje óta nem látott szint, azaz már több mint kilenc hónapos csúcs, a legújabb az új és új idei rekordok sorában. A közelmúlt BTC-árfolyamai azonban előrevetítik, hogy a piacok volatilis napja következhet.

Jótékony hatással lehet a kamatdöntés

A Fed ugyanis magyar idő szerint szerda este fogja bejelenteni, hogy milyen mértékben emeli – ha egyáltalán emeli – az alapkamatot. A kamatemelési ciklus szüneteltetése a kockázatos eszközökre jótékony hatással lehetne.

A BTC/USD egy napos gyertyagrafikonja. (Tradingview.com)
A BTC/USD egy napos gyertyagrafikonja. (Tradingview.com)

Erősen foglalkoztat, hogy mi lesz a holnapi nap kimenetele – írta a Cointelegraph külső szerzője, Michaël van de Poppe, az Eight nevű kereskedési cég alapítója és vezérigazgatója egy Twitter-frissítés keretében.

A 28 700 dollár a kulcs

A legvalószínűbb forgatókönyv szerinte

a potenciális lendület a csúcsokra, a CME-rés bezárása, mindenki csapdába ejtése és medvepiaci divergenciák kialakulása. Kulcszóna 28 700 dollár írta a sokat idézett kereskedő.

A bitcoin érdekes mozgásokat produkált március 21-én is, a dollár erősödésével párhuzamosan a teljes kriptopiacpiaci dominancia volatilissá vált.

Az altcoinok rövid életű tündöklése?

Az altcoinok véreznek, míg a bitcoin még mindig a csúcsok körül konszolidálódik. Nem ilyen jelekre vágyott a piac – figyelmeztetett korábban Van de Poppe.

Friss bitcoinárfolyam itt látható

A pénz az altcoinokból a bitcoin felé áramlik a Fed-üléstől való félelmek közepette. A szakember nyugodt a pozíciókat illetően, szerinte nyilvánvalóan adódnak majd jó lehetőségek.

A Wall Street nyitása után bekövetkezett későbbi visszaesést egy másik népszerű kereskedő, “Crypto Tony” úgy jellemezte, hogy érdekes átmeneti ugrás volt az altcoinok piacán, ami a bitcoin dominanciájának leszúrását – az altcoin-kapitalizáció felszúrását – eredményezte.

Változtak a kamatvárakozások

A vegyes piaci folyamatok a Fed Szövetségi Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) ülésére vonatkozó vegyespiaci elképzeléseket tükrözték. A CME Group FedWatch nevű mutatója szerint a többség most 25 bázispontos kamatemelést valószínűsít, szemben a korábban favorizált szünettel, azaz nulla emeléssel. (És a bankválság előtt várt plusz 0,5 százalékkal – a szerk.)

Mindenki bitcoint vásárolna

A kereskedői viselkedést a bloklánc-adatok alapján elemző (on-chain monitoring) Material Indicators eközben a legnagyobb globális tőzsdén, a Binance-on zajló általános bevásárlást mutatott ki. A BTC/USD ajánlati könyv pillanatképe mind a nagy-, mind a kis volumenű megbízások alapján növekvő kitettséget mutatott a FOMC ülés előtt.

Míg a részvénypiacok nemrég nagyot estek az amerikai, majd amerikai-európai bankválság hatására, a bitcoin ehelyett új magasságokba ment. Egyre többen értékelik a kriptovalutákat, mint alternatív értékmegőrző eszközöket.

Kapcsolódó cikkeink:

A bankválság hatására egyre többen értékelik a kriptovalutákat

A Bitcoin árfolyama is az arany útját járhatja be az 1970-es évekből?

A bitcoin közel a 27 ezer dollárhoz, mi történik a kriptopiacon?

Hogyan hat az amerikai bankrendszer összeomlása más szektorokra

Már Európát is elérte az amerikai bankválság