Hogyan hat az amerikai bankrendszer összeomlása más szektorokra

A kriptopiac jelenlegi fellendülése szoros összhangban van az amerikai bankok csődjével. 

Nézzük meg mi áll a bitcoin árfolyam növekedése mögött a héten és milyen széles körű következményei vannak az amerikai bankcsődöknek hosszú távon.

A kriptopiac jelenlegi fellendülése szoros összhangban van az amerikai bankok csődjével

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Binance eltörölte a díjtalan BTC kereskedést. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a BTC kirobbanó árfolyamnövekedése után véget vetett az eszközzel való díjmentes kereskedésnek. Március 22-től kezdve az egyetlen díjmentes kereskedési pár már csak a BTC/TUSD lesz. Emellett CZ tisztázta, hogy a kriptotőzsde nem kíván új stabilcoint listázni, sőt, megszakítja a BUSD projektjét is.

A Coinbase körülbelül 24 órával a Shanghai upgrade után megkezdi az Ethereum staking feloldási kérelmek fogadását közölte a kriptotőzsde a Twitteren. Az Ethereum-hálózat Shanghai-Capella frissítése során lehetővé válik majd a felhasználók számára, hogy a lekötött ETH stakeket felbontsák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhasználók azonnal kézhez is kapják az Ethereumjaikat, mert az Ethereum protokollja irányítja a feloldási folyamatot, a Coinbase pedig csak a közvetítőként dolgozik.

Az Europol, az EU bűnüldöző hatósága, nemrégiben 1 909 Bitcoint vett zár alá, amelyek összértéke eléri a nagyjából 50 millió dollárt. A szervezet egy sajtóközleményben adta hírül, hogy sikeresen lekapcsolta a ChipMixer-t, a világ egyik legnagyobb kriptovaluta mixerét. Az akció során a hatóságok a szóban forgó BTC mellett elkoboztak 4 szervert és 7 terrabájtnyi adatot is. Bár jelentős összegről van szó, a közel 2000 BTC nem okoz különösebb aggodalmat a piac számára, ellentétben az amerikai kormány milliós tételű bitcoin eladásával, ami a hetekben jelentősen kilendítette a bitcoin árfolyamát.

Egy nagyon szerencsés szóló Bitcoin-bányász 148 ezer dolláros jutalmat kapott egy blokk megoldásáért. A bányász a Solo CK Pool bányászszolgáltatást használta egy szóló bányászpool létrehozásához, ahol érvényes hash-t állított elő a blokkhoz, és megkapta a 6,25 BTC bányászati jutalmat, valamint körülbelül 0,63 BTC értékű bányász díjat. Ez a mostani árfolyamon nagyjából 148 000 dollárt ér.

Erőre kapott a bitcoin

Jó látni már némi erőt a Bitcoin grafikonon. Ha ez a lendület kitart, akár új csúcsra emelkedhet az árfolyam. A 25 000 dolláros árfolyamtartomány megtartása most a bitcoin legnagyobb küldetése, hiszen ez az a szint, ami eldöntheti a BTC jövőbeli mozgását.

Erőre kapott a bitcoin

Ha kicsit távolabbról nézzük az eseményeket, akkor a heti grafikon is pozitív képet mutat. A grafikon ugyanis a heti bontásban 2022 júniusa óta először zárhat lassan a 200 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) felett.

A közelmúltban bekövetkezett kitörés pedig azért is izgalmasa Bitcoin számára, mert az árfolyam végre kitörhet a lefelé irányuló makrotrend árnyékából. Ehhez pedig szintén a 25 ezres árfolyamszint megtartására van szükség.

az árfolyam végre kitörhet a lefelé irányuló makrotrend árnyékából

Itt a friss, ropogós új pénz

Az egyre aggasztóbb figyelmeztetések közepette, miszerint több bank is csődbe mehet az elkövetkező hetekben, és a fertőzés átterjed Európára, úgy tűnik, hogy a kripto egyike azon kevés biztonságos menedék eszközöknek, ahova a tőke most menekül.

A jegybankok pedig reagálva a helyzetre ismét milliárdos likviditást pumpálnak a piacra. A három vezető központi bank (CenBanks) együttes mérlege ismét emelkedőben. A bankok a héten egy nap alatt 150 milliárd dollár, rekord összegű kölcsönt vettek fel a FED-től. Ez pedig meghaladja még a 2008-as pénzügyi válság idején tapasztaltakat is.

Megkezdődött tehát a mennyiségi lazítás. A Federal Reserve az elmúlt héten 0,3T dollár (300 milliárd USD) eszközzel bővítette egyenlegét. Ezzel pedig egy hét alatt 4 hónapos pénzügyi szigort sikerült kitörölni. Így a hónap végére már új csúcsot is érhet el a mérleg. A kamatemelések egyre inkább nem számítanak. Az infláció a bankmentésnek köszönhetően pedig egyre csak magasabbra tart.

Itt a friss, ropogós új pénz

Emlékeztetőül, az utolsó és egyetlen alkalom, amikor hasonló történt, röviddel a COVID-zuhanás (2020. március) után, a BTC dollár 15-szörösére nőtt a következő 12 hónapban. A likviditás bőség pedig most újra a kriptoeszközök irányába tarthat.

amikor hasonló történt

Amerikai bankrendszer összeomlásának hatásai mindenre kihatnak

Több bank is csődbe ment az elmúlt hetekben. Egyeseket a kormányoknak kellett kimentenie, mások pedig erősebb partnerekkel való egyesülésre kényszerültek. A bankok részvényei már most a mélybe zuhantak, és az előrejelzések szerint akár további esés is várható. Ezzel pedig már most is sok befektető igencsak mélyen érintett lett.

A bankcsőd ugyanis eltörli az ügyfelek rendelkezésére álló pénzét, és befagyasztja a már forgalomban lévő tőkét. A betétesek, a hitelfelvevők és a tulajdonosok vagy részvényesek egyaránt szenvednek emiatt, csakúgy, mint a szélesebb körű gazdasági tevékenység, és a bankok által kiszolgált közösségek és üzleti szektorok is. Egy-egy bankcsőd tehát az egész gazdaságot megzavarja, mivel több fél nagyobb mértékben érintett, ezért sokkal nagyobb hatásúnak tekinthető, mint más üzleti kudarcok.

A monetáris zsugorodás, valamint a nagyszámú bank csődjével összefüggő pénzügyi káosz a gazdaság összeomlását is okozhatja akár. A kevesebb pénz és a megnövekedett hitelfelvételi költségek csökkentik az árukra és szolgáltatásokra fordítható pénz mértékét. Emiatt a cégek visszafogják a termelést, csökkentik az árakat és elbocsátják a dolgozókat.

Pénzügyi fertőzés akkor következik be, amikor egy intézmény kudarca átgyűrűzik egy szektoron. A fertőzés gyakran intenzív pénzügyi bizonytalanság időszakában következik be, és regionális, nemzeti és nemzetközi szinten is megtörténhet. Továbbá, mivel a gazdasági piacok manapság erősen függnek egymástól, a pénzügyi fertőzések különösen jelentős veszélyt jelenthetnek globális szinten is.

Az SVB összeomlása a fertőzéstől való félelmet váltotta ki, mivel a befektetők és az ügyfelek egyre nagyobb aggodalmakat fejeztek ki bankjaik stabilitása miatt. A szorongás különösen a kisebb bankoknál volt éles az utóbbi hetekben.

De hogyan jutottunk ide?

Az SVB kudarcát a rossz kockázatkezelési döntések okozták, de rávilágít a bankok általános makropénzügyi kihívásaira is.

Amerika 16. legnagyobb bankja, számos betétet fogadott el startupoktól (amelyek a kockázatitőke-finanszírozást parkoltatták a banknál). Mindeközben kockázati tőkeként használta fel ezekben az induló vállalkozásokban hitelek fedezetére. Többletforrásokat fektetett be többnyire hosszú lejáratú időre.

A jegybankok infláció elleni gyors kamatemelései a bank eszközoldalát sújtották, ugyanakkor gazdasági visszaesést is okoztak a céges betéteseiknek, akik már jóval a kamatemelések előtt elkezdték kivenni a pénzüket. Klasszikus bankroham, amely térdre kényszerítette végül a Silicon Valley Bankot.

A veszteségekről azonban nem csak az SVB vezetése tehet, hanem a Federal Reserve elmúlt évi kamatpolitikája is. A restriktív monetáris politika lényegében megszüntette a diverzifikáció lehetőségét a bankok számára. A kötvények és részvények negatív hozama nyomást gyakorolt az eszközökre, míg a mennyiségi szigorítás a pénzkínálat szűküléséhez vezetett, így egyre nagyobb versenyt eredményezett a betétekért.

A gazdaság lehűtéséért és az infláció visszaszorításáért folytatott harc során a Fed gyorsan, közel nulláról 4% fölé emelte irányadó kamatát. Ez közvetve megemelte számos államkötvény hozamát. Amikor új kötvények érkeznek magasabb kamattal, az alacsonyabb hozamú meglévő kötvényeket sokkal értéktelenebbé válnak a másodlagos piacon. A bankok nem kötelesek ilyen veszteségeket elszámolni könyveikben, amíg el nem adják ezeket az eszközöket. A bankroham miatt azonban az SVB kénytelen volt áron alul eladni a kötvényeket, ami végül a bank vesztét is jelentette egyben.

Mi vár ránk a bankválság után?

Két nagy, a technológiai iparágat ellátó bank omlott össze a bankpánik után, a szabályozó hatóságok pedig rendkívüli intézkedéseket hoztak a pénzügyi rendszer összeomlásának megállítására. Joe Biden elnök megnyugtatta az amerikaiakat, hogy a bankokban lévő pénz biztonságban van.

A Federal Reserve, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma és a Federal Deposit Insurance Corporation úgy döntött, hogy végül minden betétet garantál a Silicon Valley Banknál, valamint a New York-i Signature Banknál. Ha a kormány nem döntött volna úgy, hogy megvédi őket, sok vállalat elvesztette volna a bér és, a számlák kifizetéséhez szükséges forrásokat.

A kibővített garanciák célja, hogy elkerüljék a további bankrohamokat – ahol az ügyfelek rohannak kivenni a pénzüket. A Federal Reserve ráadásul széles körű sürgősségi hitelprogramot kezdeményezett, amelynek célja az ország bankrendszerébe vetett bizalom megerősítése.

Az SVB csődje nyomán a bankok még konzervatívabbá válhatnak a hitelezésben. Az SVB tervezett szanálása költségeket ró a többi amerikai bankra

A bankszektorban az erkölcsi kockázat növekedésének közvetett hatása is van, mivel úgy tűnik, hogy a Federal Reserve továbbra is megvédi a csődben lévő bankokat. A finanszírozási feltételek rövid távon tovább szigorodhatnak az Egyesült Államok gazdaságában (és így más országokban), mivel a bankok emelik a hitelezési standardokat és gondosan védik likviditási pozícióikat, tovább szűkítve a hitel lehetőségeket.

Kripto és a bankválság

A Signature Bank a Paxos Trust, Celsius és más nagy kripto cégeket szolgált ki. A Silicon Valley Bank több mint 5 milliárd dollárnyi forrást kezelt olyan kriptovaluta kockázatitőke-alap számára, mint az Andreessen Horowitz (a16z), a Paradigm és a Pantera Capital.

Az USD Coin (USDC) kibocsátóját, a Circle-t közvetlenül érintette az SVB bezárása, a bezárás után ugyanis még 3,3 milliárd dollárt tartott lekötve a bankban. A kriptovaluta piacokat közvetlenül is érintette a hír, az USDC néhány napra átmenetileg elvesztette az amerikai dollárhoz való rögzítését is.

Az amerikai kriptocégek hamarosan az európai bankok felé vehetik az irányt. Rövid távon az európai bankok tűnnek a megfelelő választásnak az amerikai cégek számára. Amíg a válság tart, a legéletképesebb lehetőség a banki struktúrájáról és pénzügyi rendszeréről híres Svájc.

Rövidtávon tehát mindenképpen fájdalmas a bankrendszer döcögése a kriptovaluták számára. Azonban hosszútávon, ahogy a szektor egyre önállóbbá és decentralizálttá tud válni, úgy lesz egyre egyértelműbb mindenki számára, hogy a legjobb út, ha

“Te magad vagy a saját bankod.”