Kilőhet a kriptoszektor, ha a Ripple győz a SEC elleni perben

A Ripple kontra SEC per kimenetele mindenki számára fontos a kriptoszektorban. Ugyanis esetlegesen a Ripple javára hozott bírósági döntés az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) folytatott jogi csatározásban meteorszerű XRP árfolyamrobbanást indíthatna el.

A Ripple kontra SEC ügy kimenetele nagy hullámokat vethet a kriptopiacon

A SEC és a Ripple közötti bírósági ügy hamarosan a végéhez érhet. Mindkét fél beadta a U.S. District Court for the Southern District of New York amerikai kerületi bíróságához a gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmeket, hogy elkerüljék a teljes körű tárgyalást.

Sokan úgy vélik, hogy a kriptobizniszben mindenki ezt a pert figyeli – vagy legalább figyelnie kellene.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Ripple számos taktikai és eljárásbeli győzelmet aratott már a hatósággal szemben. Ha a bíró úgy dönt, hogy a san francisco-i székhelyű fintech cég nem sértette meg a szövetségi értékpapír-szabályokat, ahogy azt a SEC állította, akkor nemcsak az XRP token árfolyama fog az egekbe szökni, hanem más kriptoprojektek is kilőhetnek.

A per még 2020. decemberében indult, amikor a SEC azt állította, hogy a Ripple és két vezetője, Brad Garlinghouse és Chris Larsen több mint 1,3 milliárd dollár értékben adott el XRP tokeneket, miközben elhitette a befektetőkkel, hogy jelentős hozamot kapnak a cég nyereségéből.

A Digitális Kereskedelmi Kamara jogi státuszt kapott a Ripple-perben való segítségnyújtáshoz

Egy másik kapcsolódó fejlemény, hogy az amerikai székhelyű Chamber of Digital Commerce (CDC) – Digitális Kereskedelmi Kamara érdekvédelmi szervezet zöld utat kapott, hogy amicus curiae-ként járjon el az XRP perben. A “bíróság barátja” státusz lehetővé teszi számukra, hogy segítsék a bíróságot az ügy szempontjából releváns jogi kérdések ismertetésében.

A SEC indítványt nyújtott be a CDC csatlakozási kérelmére válaszul. Ebben arra kérték a bírót, hogy több időt biztosítson, ha több amicus beadványt engedélyeznek. A Ripple gyorsan ellenezte a szabályozó hatóság kérelmét. Ezt “egy újabb átlátszó kísérletnek nevezte, hogy tovább késleltesse az ügy megoldását“.

A SEC közben még júliusban megpróbálta visszavonatni az XRP-tulajdonosok amici curiae státuszát, de Analisa Torres kerületi bíró elutasította az indítványt.

XRP árfolyam

Eközben az XRP tokennel, amely a piaci tőkeérték alapján a hatodik helyen áll, 0,4437 dollár árfolyamon kereskednek. Ez 30%-os emelkedést jelent az elmúlt egy hónapban.