Kína a Kommunista Párt tagjaitól lojalitást vár el a blokklánc iránt

Kína az elsőszámú vezetője, Hszi Csinping múlt heti meglepő beszéde után arra ösztönzi az állampolgárait, hogy ’ragadják meg a blokklánc kínálta lehetőségeket’. A Kommunista Párt (CPP) el is indított egy decentralizált applikációt (DApp) a tagjai számára, amivel tanúsíthatják lojalitásukat a blokklánc iránt. A DApp lehetővé teszi a párttagok számára, hogy párthűségükről tanúbizonyságot tegyenek, és ezt a blokkláncon tárolják, ami bárkivel megosztható, és bárki által láthatóvá válik.

A DApp mögötti technológiát egy pekingi székhelyű vállalat, a Lingzhu Technology fejlesztette. A cég magáról azt állítja, hogy blokklánc fejlesztési cég, de sem az alkalmazott technológiáról, sem a csapatról nem tudni többet.
A céginformációs adatok szerint a befeketetők között találjuk a kínai Tsinghua Egyetemet.

A Lingzhu Technology arról nyilatkozott, hogy ők fejlesztették le az ’OF’ nevű blokkláncot, és ki is bocsátottak egy kriptovalutát is OFCoin néven, amit a OKEx és a CoinMex kriptotőzsdéken listáztak be 2018 elején. Ez pont akkor történt, amikor Kína elég keményen nekiment a kriptocoin kibocsátásnak, és a fiat-kripto kereskedésnek.

Az OFCoin árfolyama 90%-ot ugrott múlt szombaton a DApp megjelenése után, mikor a párt jelezte, hogy a Lingzhu áll a fejlesztés mögött. Az eltelt három napban az árfolyam már lecsillapodott, és 35%-ot esett vissza, a kereskedési volumen pedig mindössze pár millió dollár.

Az nem világos, hogy a Lingzhu bármilyen nyílt értékesítést hajtott volna végre. Ez a rally csak egy fodrozódó hatás a sok közül Hszi beszéde óta.

Hírek fő műsoridőben

Miután a Hszinhua hírügynökség megjelentette Hszi beszédét pénteken, Hszinwen Lianbo, az ország legnézettebb napi hírműsora a CCTV-n öt percet foglalkozott a Hszi beszéddel a 30 perces műsoridőből.

Szombaton a People’s Daily újság első oldalon számolt be a Hszi értekezéséről a blokklánc fejlesztések felgyorsítása kapcsán.

Habár a kínai állam média inkább csak a blokklánc technológiára fókuszált, a piacok a Bitcoin hivatalos megerősítéseként értelmezték ezt. A Bitcoin ára egyből 12%-ot emelkedett pénteken, és öt hetes csúcsot döntve túllépte a 10.000 dolláros árfolyamot, majd visszaesett 9.000 dollár köré.

Annyira dinamikus volt a piaci reakció, hogy a CCTV szombaton arra figyelmeztette a nézőit, hogy nyugodjanak le, Hszi szavai nem a Bitcoin és a kriptovaluták támogatását erősítették meg. A piaci száguldás azonban ennek ellenére folytatódott.

A kínai kriptoprojektek

Több más forrás alapján is erős volt az érdeklődés a blokklánc és a Bitcoin iránt Kínában.

A Baidun, ami Kína legnagyobb keresőmotorja, a Bitcoin szó iránti keresés duplájára emelkedett szombaton. Ehhez hasonlóan a WeChat-en, ami a legnagyobb üzenetküldő platform az országban, a Bitcoin keresés szintén kilőtt pénteken és szombaton is.

Bitcoin keresések emelkedése

Nagyon sok kínai születésű kriptó, mint a Qtum, Vechain, Ontology, NEO, Tron és Bytom nagyot erősödtek a hét első felében, az árfolyamuk 25% és 90% között emelkedett.

Kínai részvények is újratöltődtek

A kedvező hírek kihatottak a kriptókon túlra is. Minden blokklánchoz és kriptovalutához köthető vállalat részvénye nagyot emelkedett.

Az USA-ban a Xunlei árfolyama, ami a NASDAQ-on jegyzett felhőszolgáltatást nyújtó cég, 107%-ot lőtt ki. A shenzheni alapítású cég fejlesztt egy szabadalmaztatott nagy teljesítményű elosztott hálózatot blokklánc technológia alapján.

Mikor a részvénypiacok megnyitottak hétfőn Kínában, több mint 100 cég árfolyama a napi megengedett 10%-ot emelkedett. Ezek a vállalatok mind valamilyen formában a blokklánchoz vagy kapcsolódó termékekhez köthetők. Hongkongban szintén kedvező volt a hatása a kínai pártvezér szavainak. A blokklánchoz kapcsolódó vállalatok, mint a LEAP Holdings és Pantronics Holdings árfolyama több mint 50%-ot emelkedett.