Kína újabb lépése a kriptókkal szemben: blokkolta a Weibo kriptofiókjait

A Twitter kínai megfelelőjének számító platform, a Weibo több, befolyásos kínai kriptopénzzel kapcsolatos fiókot blokkolt a kriptobányászat és -kereskedés elleni pekingi fellépéssorozat közepette.

Szombat óta minden egyes fiók oldalán egy üzenet jelenik meg, amely így szól: “Ez a fiók mostantól nem érhető el, mivel olyan panaszok érkeztek, hogy sérti a törvényeket és rendeleteket, valamint a Weibo közösségi rendelkezéseit”.

A blokkolt fiókok a kriptopiac teljesítményéről szóló elemzéseket közöltek és kriptoprojekteket népszerűsítettek. Közülük körülbelül 17 új név alatt regisztrált újra. A Blockchain William néven működő egyik profil például William Chen néven szerepel a felületen, és már 28 ezer követőt sikerült összeszednie.

Colin Wu, egy helyi kriptovaluta újságíró szerint ez logikus folytatása lehet annak a legutóbbi keménykedésnek, amelyet a kínai kormány a kriptovaluta kereskedés és bányászat betiltásáért tett.

Wu állítása szerint a fiókok felfüggesztése hatással lehet a kínai kereskedők közötti kommunikációra. Wu azt írta:

“Ezeknek a fiókoknak a rajongói száma összesen több mint 5 millió, és a kínai kisbefektetőkre gyakorolt befolyásuk Kínában nem kisebb, mint Muské. A kínai kormány által blokkolt fiókok főként befektetéseket és kriptokereskedést ajánlanak a lakossági befektetőknek.”

A Weibo a Wechat mellett az egyik legnépszerűbb közösségi hálózat az országban, és rengeteg kínai használja naponta arra, hogy tájékozódjon a hírekről, amelyek általában nem szerepelnek a mainstream kínai médiában. Ezt az alternatív platformot azonban a kormányzati cenzorok is figyelemmel kísérik és lecsapnak rá, ha valami nem tetszik nekik.

Bár a Weibo hivatalosan nem közölte mégis miért lettek a fiókok letiltva, azért könnyen rá lehet jönni mi volt a gond. Minden blokkolt fiók nevében ott volt: Bitcoin.

Nem az első alkalom

Bármennyire is riasztónak tűnik, nem ez az első alkalom, hogy a Weibo-n letiltanak valamit. Az év elején a közösségi média platform az Okex, a Huobi és a Binance fiókjait is minden figyelmeztetés nélkül felfüggesztette. Ez lehet, hogy csak a kezdete egy sor olyan akciónak, amely arra irányul, hogy jogi szinten fokozza az ilyen tevékenységek elleni támadást. Ezzel kapcsolatban Wu kijelentette:

“A kínai közösségi médiát és a mainstream médiát a propagandaosztály irányítja. Ami a Bitcoin tranzakciók elleni kemény fellépést illeti, a hivatalos média kollektíven támad. Ezért a kriptovalutával kapcsolatos közösségi média fiókok és tartalmak tiltása folyamatos.”

Több kulcsfontosságú tőzsde és más vállalat már kivonult a kínai piacokról, óvatosságból a következő hónapokban vagy napokban a kriptovalutával kapcsolatos tevékenységek elleni esetleges kemény fellépés előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük