Kiugrott az erkélyről egy norvég bitcoin milliomos miután sörétessel fenyegették

Egy norvég bitcoin milliomos kiugrott oslói kétemeletes házának teraszáról miután egy fegyveres támadó a bitcoinjait követelte tőle. Az esetről a norvég TV2 számolt be.

Az áldozat ezt megelőzően a közösségi médián azzal hencegett, hogy mekkora vagyonra tett szert azzal, hogy bitcoinba és alternatív kriptovalutákba fektetett.

A rendőrségi jelentésben az áll, hogy az elkövető egy sörétessel bekopogott a milliomoshoz, aki semmit sem sejtve nyitott ajtót. Ezután a támadó a földre kényszerítette az állítólagos bitcoin milliomost és azzal fenyegette megöli, ha nem adja át vagyonát. Az áldozat azonban inkább kiugrott az ablakon. Arról nem szólnak a hírek, hogy épségben megúszta-e az esetet vagy sem.

A meg nem nevezett norvég bitcoin milliomos egy kriptovaluta vállalkozás tulajdonosa és személyes vagyonát mintegy 10 millió euróra teszik.

Ugyan a bitcoin körülbelül félúton van a 2017-es minden idők 18 000 eurós csúcsától, de továbbra is attraktív ‘kereseti’ forma a kétes elemeknek. Elsősorban az online támadókat, mint a hackereket vonzza, de volt példa sajnos gyilkosságra, emberrablásra és zsarolásra is.

Ahhoz, hogy egy támadó megszerezhesse mások bitcoin vagy altcoin vagyonát, nincs másra szüksége, mint meg kell tudnia egy hosszú és komplex alfanumerikus kódot, amit privát kulcsnak neveznek. Onnantól kezdve már hozzáférhet az áldozat kriptovaluta vagyonaihoz és kiutalhatja azokat a digitális tárcákból.

Norvégiában nem az első alkalom, hogy fegyveres támadás áldozata lesz egy bitcoinnal és más digitális pénzekkel foglalkozó befektető. Múlt év októberben egy bitcoin tulajdonost késeltek halálra Oslóban egy félresikerült tranzakció után. Akkor az elkövető személyesen akart volna bitcoint váltani, ám mikor a megbeszélt időpontban felkereste a befektető lakását, őt halálra szúrta.

2015-ben pedig New Yorkban késeltek halálra egy tűzoltót, akinek a privát kulcsait követelték. 2017-ben Ukrajnában egy kriptovaluta elemzőt raboltak el, akinek szabadon engedéséért bitcoint követeltek az elkövetők.

Dél-Afrikában is történt hasonló eset, habár ott az ‘enyhítő körülmény’, hogy a megkárosított befektetők gyújtották fel a házát és a kocsiját egy bitcoinban piramisozó hálózatépítőnek.

(Forrás: TV2)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük