Így járnak a piramisozók: károsultak felgyújtották egy dél-afrikai simlis otthonát

Tüntetők felgyújtották egy mentősből bitcoin vállalkozóvá vedlett simlis, Sphelele “Sgumza” Mbatha otthonát miután bedőlt a piramisjátéka.

Mbatha vállalata, a Bitcoin Wallet 100 százalékos hozamokat ígért azoknak, akik dél-afrikai randot kriptopénzekbe fektettek. Mielőtt július 4-én Mbatha bejelentette, hogy bezárja a vállalkozását és csődöt jelent, az értesülések szerint már naponta több mint 140 000 dollár letétet hagytak nála a pórul járt befektetők.

Július 9-én Mbatha az Nqubeko FM rádiónak adott egy interjút, hogy ott tisztázza magát és ponziját azzal védekezve, hogy egyes befektetők számlái adathalászat áldozatai lettek és cégének nem maradt pénze, hogy kártérítse őket.

Ugyanazon az éjszakán már az terjedt a közösségi médián, hogy Mbathát őrizetbe vették a Johannesburgtól 200 kilométerre fekvő Ladysmith városban és a helyi rendőrőrs előtt több mint 200-an követelték, hogy beszélhessenek a Bitcoin Wallet tulajdonosával. Elmondások szerint Mbathát már a 4-ei csőd óta nem tudták elérni ami érthetően felbőszítette a befektetőket.

Ám a tizedike reggeli jelentések szerint Mbathát nem vették őrizetbe mivel a rendőrség ezt csak akkor teheti meg, ha a kárvallottak feljelentik a Bitcoin Wallet ügyvezetőjét.

Ezt követően szerda délután újabb tömeg gyűlt össze most már Mbatha lakásánál hogy beszélni tudjanak vele. Ezek után gyújtotta fel néhány ideges befektető a beszervező otthonát. A helyszínen a TimesLIVE nevű helyi oldal beszélt egy magát eltakaró személlyel, aki úgy védekezett, hogy így kívántak igazságos elégtételt venni a piramisjátékba beszervező Mbathán.

Mindez idáig nem tudni pontosan hányan is fektettek be az irreálisan magas hozamot kínáló Ponziba, de egyes kárvallottak elmondása szerint Mbatha egy idő után 5000 randnál kisebb befektetési összegeket (kb. 100 000 forint) már nem fogadott el.

A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt.

Sphelele “Sgumza” Mbatha – A Bitcoin Wallets piramis vezetője.

Irreálisan magas hozamok? Bitcoin mögé bújtatott mágia? Ne higgy neki, Ponzi!

Már többször is leírtuk, hogy az irreálisan magas hozamokat kínáló, Bitcoint csak nevében használó befektetési sémák többsége nem más mint üres ígéret és átverés. A szabályozatlan piacon könnyen el lehet szédülni a mesés profitok ígéretétől, de ez mint semmi mással sem az életben, nem ilyen egyszerű.

A BitcoinBázis oldalon számos anyagot találtok, mely segít eldönteni, hogy az adott kriptopénz projekt vagy Bitcoin mögé bújtatott séma átverés-e vagy sem. Íme néhány cikk, amit kötelezően ajánlunk áttanulmányozásra mindazoknak, akik nem akarnak egy hasonló típusú, Magyarországon is áldozatokat szedő Ponziba csöppenni:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük