Kompatibilis lesz az Ethereum Classic az Ethereummal, jön a Phoenix Hard Fork

Az Ethereum Classic (ETC) Agharta hard forkja után a fejlesztők bejelentették, hogy a blokklánc újabb hálózati frissítésen megy keresztül, melynek Phoenix lesz a neve. 

A frissítés célja a kompatibilitás

A Phoenix egy rendszerszintű frissítés lesz, amelyre 2020. június 3-án kerül sor a 10 500 839. blokknál. A projekt hivatalos bejelentése értelmében a közelgő hard forkkal az Ethereum ökoszisztéma tagjai között konszenzust hozzák létre. Csakúgy, mint az Atlantis és az Agharta, a júniusi frissítés is tovább fogja majd javítani az Ethereum Classic és testvér hálózata, az Ethereum közötti átjárhatóságot. Az Ethereum Classic négy évvel ezelőtti leválása óta ez lesz az első alkalom, hogy a két lánc teljesen kompatibilis lesz.

Az Ethereum Classic blokkláncot 2016-ban hozták létre, miután kivált az Ethereum blokkláncáról. Az Ethereum miután bevezette a DAO-t (decentralizált autonóm szervezet) sebezhetőnek bizonyult, amit egy hacker ki is használt és az ott tárolt pénzeszközök közel egyharmadát ellopta. Az Ethereum a probléma megoldásaként hard forkot javasolt. Ennek következtében olyan változást vezettek a blokklánc kódba, amely a hack miatt kompromittált blokkokat érvénytelenné tette. Egyes fejlesztők ezzel nem értettek egyet, így az Ethereum közösségtől kiszakadva, folytatták az Ethereum eredeti kódjának használatát, majd azt Ethereum Classic-nak nevezték át.

Mit hoz a Phoenix Hard Fork?

A Phoenix hard fork integrálja majd az Ethereum Isztambul Hard Fork hálózati protokollfrissítéseit az ETC láncba, miközben műveleti kódokat ad hozzá, amelyek már amúgy is léteznek az Ethereum hálózatán a 2019 év végi frissítés óta.

Noha a Phoenix várhatóan 2020. június 3-án valósul meg, a dátum változhat, mivel a hálózat még csak a 10 500 839. blokk körül jár (íráskor).

A frissítés kétséget kizárón fordulópontnak számít az Ethereum Classic történetében. A szétválás óta az Ethereum a Bitcoin után a világ legnagyobb DeFi lánca és a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovalutája. Az Ethereum Classic ezzel szemben a CoinMarketCap 19. helyén szerepel.

Terry Culver, az ETC Labs vezérigazgatója, a fejlesztésről annyit mondott, hogy “ez a frissítés az Ethereum Classic már folyamatban lévő erőteljes fejlesztéseit bizonyítja, mivel az elmúlt évben ez a harmadik hard fork, amely az ETC érdekeltjei közötti erős konszenzust fejezi ki. A frissítés emellett fontos fordulópontot jelent az Ethereum Classic számára is. A csapat ezek után további innovációkon dolgozhat, együttműködhet és új technikai segítséget nyújthat az ETC és ETH közösségek számára.”