Fizetésmustra: mennyi egy kriptotőzsdei alkalmazott bére

Az már egy jó ideje köztudott, hogy egyre több álláslehetőség van a blokklánc technológia és kriptopénz iparágában, viszont egyre kevesebb szakember, aki a szektorban dolgozna. Azaz kínálati piac van, amiből az feltételezhető, hogy a cégek hajlandóak többet fizetni a tapasztalt munkavállalóknak.

A kriptoiparágban számos tőzsde működik, amik gyakran keresnek új kollégákat. Dél-Korea ilyen szempontból kiemelkedő helyen szerepel, hiszen rengeteg kereskedési platform, tőzsde van az országban, legfőképpen Szöul gazdag üzleti régiójában, Gangnamban.

De a vadonatúj és csillogó irodaházakban működő kriptotőzsdéknél vajon mennyi a fizetés? Hányan dolgoznak ebben a szektorban? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amihez nagy segítséget nyújtott az Incruit, dél-koreai munkaerő közvetítő által készített felmérés.

A HR cég az ország öt legnagyobb tőzsdéjét a Bithumb-ot, az Upbit-et, a Coinone-ot, a Korbit-ot és a Gopax-ot vizsgálta meg munkaügyi szempontból. Kutatásaik során arra a megállapításra jutottak, hogy a legmagasabb fizetést a Bithumb adja alkalmazottainak.

Fizetések számokban

Az Incruit szerint egy Bithumb alkalmazott átlagos bére évi 49 700 amerikai dollár, ami mai árfolyamon számítva nagyjából 14 860 000 Ft, ez több mint havi 1 millió forintot jelent. A Korbit a második legjobban fizető vállalat. Itt átlagosan 49 000 dollár, azaz 14 650 000 Ft az éves bér. Az Upbit alkalmazottainak kevesebbel kell beérniük, ugyanis ők évi 48 300 dollárt, vagyis 14 440 000 Ft-ot tesznek zsebre. A Gopax-nál a bér átlagosan már „csak” 42 600 dollár, azaz 12 730 000 Ft. A fizetés rangsor végére a Coinone került, ahol 41 000 dollárt, átszámítva 12 260 000 Ft-ot fizetnek évente.

A dél-koreai kormány által még 2016-ban közzétett statisztikák szerint, az átlagos bér az országban körülbelül 35 030 dollár, vagyis 10 470 000 Ft volt évente. A középszintű technológiai és informatikai munkahelyek Gangnam-ban évi 42 000 dollár körül fizetnek.

A toborzó cég ugyanakkor azt is hozzátette, hogy rengeteg béren kívüli juttatást kapnak a kriptotőzsdéken dolgozók. Ingyenes edzőtermi tagság, ingyenes étkezés és rugalmas munkaidő is jár a fizetés mellé. Habár a munka elég stresszes, a rugalmas munkaidő nagyobb teret biztosít a magánélet számára. A jelentésben arra is kitértek, hogy jelenleg hányan dolgoznak ezeknél a vállalatoknál. A Bithumb 230 alkalmazottnak ad munkát, míg az Upbit 150-nek, a Coinone 117-nek, a Gopax 70-nek, a Korbit pedig 45 dolgozónak.

Bár az iparágnak nem tesz jót a kriptovaluták árcsökkenése, a tendencia mégis azt mutatja, hogy a legtöbb kriptotőzsde folyamatosan bővíti dolgozói állományát. A létszám növelésével diverzifikálni tudják az üzleti kínálatukat. Ennek köszönhetően pedig gyorsabban tudnak reagálni a piac változásaira és több ügyfelet képesek magukhoz csábítani.

Kapcsolódó cikk:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük