Koronavírus vakcináért kőolaj: A venezuelai diktátor legújabb ajánlata

Koronavírus elleni vakcináért kőolajat adna cserébe a venezuelai elnök, Nicolás Maduro. Ugyan egyelőre nem mondott pontos infókat, hogyan képzeli el a csereberét, azt viszont leszögezte, hogy „az ország készen áll olajjal fizetni, könyörögni viszont nem fog senkinek.”

A legtöbb állam kézzel-lábbal kapálózik a koronavírus vakcinákért és a lakosság teljes átoltottságáért, hiszen ezáltal meglehet, fényesebb jövőnek nézhetünk elébe. Bár egyesek szerint „a koronavírus korlátozások még évekig eltarthatnak, hiszen a cél soha nem volt az, hogy visszatérjen minden a normális kerékvágásba…  Mindenesetre Venezuela szintén a lakosság mihamarabbi átoltottságat tűzte ki céljául. A dél-amerikai állam ugyanis közel sincs a legjobb helyzetbe, mivel már hosszú idők óta amerikai szankciók kereszttüzében áll.

De hol az igazság?

2019-ben az USA bejelentette, hogy befagyasztják a venezuelai állami olajvállalat összes vagyonát, és megtiltják az amerikai cégeknek, hogy üzleteljenek az olajtársasággal. Ezt talán mondani sem kell, eléggé megviselte az államot, melynek elnökét egyébként az USA egyszerűen csak diktátornak nevez. Most azonban úgy tűnik, megpróbálnak kilábalni a sakkban tartottságból, és kihasználva a koronavírus okozta pánikot, a venezuelai kormány a befagyasztott pénzügyi eszközöket kívánja feloldani. Mindezt pedig azzal magyarázza, hogy a szankciók megszüntetésével, valamint a COVAX szegényebb országoknak védőoltást biztosító programmal könnyebben vakcinához juthatnának. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy az AstraZeneca gyógyszercég vakcinaszállítmányát az ország korábban gondolkodás nélkül elutasította…

Mindenesetre Kína és Oroszország meglepő vagy sem már a kezdetektől támogatja a szankciók alá vont államot. Az elmúlt időszakban például előszeretettel szállítottak orosz Szputnyik V és Sinopharm vakcinákat a meggyengült államba. Ez azonban még mindig nem elég, hiszen a dél-amerikai állam elég későn kapta fel a fejét, a korházak megteltek, a fertőzöttek száma pedig robbanásszerűen növekszik. Valljuk be, egyik ország sincs a legfényesebb helyzetben, Venezuela pedig különösen kemény időszaknak néz elébe. De vajon azért szíveskedne az elnök olajat adni a vakcinákért, hogy megvédje állampolgárait, vagy egyszerűen csak fel akarja oldani a szankciókat?

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük