Közel 200 millió forintot bukott el egy német férfi egy BTC-csalás miatt

Arra már többször figyelmeztettünk korábban is, hogy a kriptovaluták térnyerésével, a piac bővülésével együtt járt az is, hogy rengeteg csaló is megjelent a kriptók környékén. Nagyon sok csaló weboldal létezik és e-mail kering, így nagyon könnyen áldozatul eshetünk ezeknek, ha nem figyelünk. Ilyenekről írtunk itt vagy éppen itt is. És nehogy azt higgyük, hogy ezek egyedi esetek, mindenki érintetté válhat. Állítólagosan most van egy igazán nagy vesztes, egy német férfi, aki a BBC-nek beszélt arról, hogyan bukott el 10 BTC-t, azaz közel 600 ezer dollárt egy BTC-csalás miatt.

BTC-csalás: Elon Musk nevében csaltak ki bitcoint a profi csalók

A történet érdekességét az adja, hogy nem nagyon szoktak bedőlni egyszerű Twitter-üzenetekben terjedő csalásoknak. Már kifinomultabb módszerekkel csalják ki az emberek pénzét. Február végén jelent meg a Twitteren egy üzenet Elon Musktól, “Dojo 4 Doge” címmel, amellyel megint egy kicsit trollkodott a Dogecoin körül. Erre az üzenetre válaszoltak a csalók és megosztottak egy linket is. A csábító üzenet egy profi weboldalra vezetett, ahol arra próbálták rávenni a látogatókat, hogy küldjenek bitcoint állítólag Elon Musknak. Mert ha elküldik a 0.1 és 20 BTC közötti mennyiséget, akkor rövid időn belül Musk befektetéseinek köszönhetően a dupláját fogják visszakapni. A profin összerakott oldalon egyébként az is olvasható volt, hogy a bizonyos összeg feletti küldők megkaphatják a fődíjat is, amely egy Tesla Model S lesz.

Nem tudni egyébként, hogy végül erre az oldalra hányan látogattak el és mekkora veszteségek keletkeztek. De a BBC szerint csak idén eddig 18 millió dollárnyi veszteség történt ilyen típusú csalásokkal. Gondoljunk bele, ha valósak ezek a számok valamennyire, akkor a tavalyi egész éves 16 millió dollárhoz képest ez óriási emelkedés. És értelemszerűen ahogy a kriptovaluták egyre inkább bekerülnek a mainstreambe, egyre több ember kerülhet kapcsolatba ilyen csalókkal. Ezért a legfontosabb az, hogy mielőbb bármit is csinálunk a kriptovalutánkkal vagy a pénzünkkel, jól nézzük meg, hogy kinek és mit küldünk. Hiszen a médiában többnyire csak arról esik szó, hogy a bitcoin milyen újabb csúcsokat dönt. Ezért az emberek azonnal be akarnak fektetni, anélkül, hogy alapvető ismereteket szereznének.