Közelebb került a rendőrség a OneCoin kriptokirálynő letartóztatásához

A kriptokirálynőként ismert Ruja Ignatovára vadászó német rendőrség taktikát váltott a OneCoin csaló elfogásának érdekében. A hatóságok a bűnöző férje után kezdtek el nyomozni, aki remélhetőleg majd elvezeti őket a feleségéhez.

Ignatova 2017 októberében vált köddé, miután az általa alapított OneCoinon keresztül mintegy 4 milliárd dollárt csalt ki gyanútlan emberektől világszerte. A 2014-ben indított OneCoin egy olyan kriptovalutaként lett meghirdetve, amit bányászatra, kereskedelemre és fizetésre is lehet használni. Ignatova hatalmas hozamok ígéretével kecsegtette az embereket, és egy globális hálózatot is létrehozott, amelynek feladata új befektetők meggyőzése volt.

Később azonban kiderült, hogy az említett ígéretek messze álltak a valóságtól, mivel valójában teljesen haszontalan volt az érme, és még blokklánccal sem rendelkezett. Miközben a hálózat tagjai folyamatosan azon dolgoztak, hogy új befektetőket szerezzenek, addig Ignatova és  Sebastian Greenwood társalapító milliókat kerestek a kereskedelemről, befektetésről és a kriptovalutákról szóló oktató anyagaikkal.

A kriptokirálynő eltűnése óta felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek a listájára, amin egy 5000 eurós nyomravezetői díj is szól a neve mellett. A sokévnyi keresés után a nyomozók tavaly augusztus óta Ignatova férjére kezdtek el koncentrálni, akit a német hatóságok pénzmosással gyanúsítanak. Ezekután januárban több lakást is átkutattak Németországban, aminek eredményeképpen számos bizonyítékot gyűjtöttek össze, amelyeknek várhatóan meglesz az eredménye.

A OneCoin csalókat nehéz rács mögé dugni

Másrészt Ignatova bátyját, aki a testvére eltűnése után vette át a OnCoin irányítását, a hatóságoknak sikerült elkapni, és mintegy 90 évnyi börtönbüntetésre számíthat. Ignatova azonban nem adja magát ilyen könnyen. Beszámolók szerint eddig 72 tipp érkezett a szökevény hollétét illetően, azonban egyik sem vezetett el hozzá.

Továbbá három vádlott a OneCoin bűncselekményét illetően jelenleg Münsterben áll bíróság előtt. Azonban az eljárás nem halad zökkenőmentesen, mivel több bíró is érdekes módon megbetegedett, vagy balesetet szenvedett.

Egy német újság szerint az egyik bíró egy baleset után elhagyta az eljárást, mivel az orvosok a tárgyalásra alkalmatlannak ítélték, és a helyét más vette át. Az újonnan kinevezett bíró május óta pedig betegséggel küzd. A vizsgálatok kimutatták, hogy ő sem alkalmas az eljárást kellő mértékben követni és megérteni azt, ezért a tárgyalások csak augusztus közepén kezdődnek újra.