Kraken: százezret kap, aki megoldja a QuadrigaCX rejtélyét

A Kraken kriptováltó 100.000 dollárnyi jutalmat ajánl fel annak, aki komolyabb mértékben járul hozzá a QuadrigaCX elveszett tokenjeinek megtalálásához. A tőzsde kifejtette, hogy szeretnének figyelmet szentelni az eset kivizsgálásának. Egy kis szerencsével pedig még az „elveszett kincs” hollétére is fényt deríthetnek.

A kanadai QuadrigaCX kriptováltónál 2019. január 26-án jelentős mennyiségű digitális eszköz vált köddé. Mindebből 190 milliónak az ügyfelek látták kárát. Az eset azért érdekes, mivel a veszteség bejelentése előtt két hónappal Gerald Cotten, a tőzsde vezérigazgatója – állítólag az egyetlen személy, akinek hozzáférése volt a privát kulcsokhoz – elhunyt.

Gyanús körülmények

Az ügy vizsgálatai sok érdekességre derítettek fényt a veszteséggel kapcsolatban. Az bizarr körülmények miatt a Kraken egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy 100.000 dollárt ajánl fel annak, aki segít nekik az eltűnt eszközök megtalálásában. „Sokak szerint a történéseket övező események túl gyanúsak ahhoz, hogy csak úgy elhiggyük” – írták.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a gép előtt ülő detektívek és blokkláncnyomozók vizsgálatban való részvételét, a váltó közzétett két podcastot, amelyben tovább részletezik a szituációt. A Kraken vezérigazgatója, Jesse Powell február 4-én még a Kanadai Királyi Hegyi Rendőrségnek (RCMP) is felajánlotta segítségét.

„Őszintén szólva egy igazán bizarr és hihetetlen történetről szól ez a nyomozás – az alapító haláláról és az elveszett kulcsokról. Általában nem szoktam senkit felszólítani, de ha az RCMP-t érdekli az ügy, keressék fel a Krakent.” – mondta Powell.

A San Franciscó-i kereskedőplatform most nagy összegeket fordít arra, hogy fényt derítsen az esetre. Végső céljuk, hogy megtalálják azt a pénzt, amely nagyjából 115.000 ügyfél egyenlegét érintette. A tőzsde minden bizonnyal tudatosította azt a tényt, hogy a kialakult helyzetnek milyen hatása lehet a globális piacra, ezáltal pedig saját üzletére nézve.

A QuadrigaCX elhunyt alapítójának özvegye Jennifer Robertson

A QuadrigaCX ügyével kapcsolatban egyre több információ kerül napvilágra. Legutóbb arról számoltak be, miszerint Cotten az ügyfelek bitcoinjait egy papírra kinyomtatva tartotta egy banki széfben. Az özvegy – illetve más QuadrigaCX-alkalmazottak szerint – csak a tulajdonos ismerte a 11.278 BCH-t, 26.488 BTC-t, 35.320 BTG-t, 11.149 BSV-t, 429.966 ETH-t és a 198.888 LTC-t tároló tárca kulcsait.

A Kraken egyébként komoly szerepet vállalt a Mt. Gox-botrány felderítésében is. „2014 óta jelentős forrásokat fektettünk ebbe. Szakértelmet nyújtottunk a Mt. Gox megbízottjainak és nyomozóinak, támogatva ezzel, hogy a lehető legtöbb pénz térjen vissza hozzájuk. Az ehhez hasonló események az egész ágazatara hatással vannak, éppen ezért szeretnénk kivenni a részünket, ha van lehetőség a segítségünkre” – részletezték.

(Forrás: news.bitcoin.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.