Kriptopénz kurzus indul több neves amerikai egyetemen

Bár a kriptopénz árfolyamok igen hektikusan mozogtak az elmúlt időszakban a lelkesedés és a technológia iránt egyáltalán nem csökkent. Az ősz óta folyamatosan jelentkező igényre reagálva a legtöbb amerikai egyetem már elindította a kriptopénzekkel és blokklánc technológiával kapcsolatos kurzusait.

Kriptopénz kurzus több egyetemen teltházzal fut

Ebben a félévben többek között a Carnegie Mellon, a Cornell, az MIT és a Maryland egyetemek diákjai tanulhatnak akadémiai keretek között a kriptopénzekről és a blokklánc technológiáról.

Több oktató a NY Timesnak nyilatkozott az oktatásról. David Yermack a New York Egyetemen tanít jogot és üzleti gazdaságtant és egyike volt az elsőknek, aki már 2014-ben bitcoinnal kapcsolatos órákat tartott az egyetemen.

Ebben a félévben Mr Yermack egy 180 főt befogadó előadótermet foglalt az óráira, azonban kénytelen volt új terem után nézni, mert már az első órára is több, mint 225-an érkeztek.

„Amikor elkezdtem előadásokat tartani a bitcoinról a kollégáim összesúgtak a hátam mögött. Aztán pár hónappal később amikor Bázelbe hívtak, hogy központi bankoknak tartsak előadását a kollégák viccelődése hirtelen abbamaradt.”

De több helyen is sorban állnak blokklánc kurzusok helyeire, miközben az online tréningek is egyre népszerűbbek. Arvind Narayanan egy számítástechnika professzor a virtuális pénzekről készített előadássorozatot. Mára ez a kriptopénz kurzus az ötödik legnépszerűbb tárgy a Coursera online tanulmányi platformon.

Sokoldalú a kriptopénzek iránti érdeklődés

Az érdeklődés a kriptopénzek iránt minden bizonnyal a gyors és meredek árfolyam emelkedésnek köszönhető. Azonban az árfolyamtényezőn kívül a kriptopénzek számos további aspektusáról lehet előadásokat tartani illetve hallgatni.

A jogászoknak a virtuális és kriptopénzekkel kapcsolatos esetek igen nagy kihívást jelentenek a hagyományos jogi kategóriák és definíciók rengetegében. Ugyanígy, a közgazdászok fölöttébb széles skálán értékelik a kriptopénzek státuszát, elég csak arra a kérdésre gondolni, hogy vajon pénznek számítanak-e a kriptopénzek? Természetesen ahány közgazdász, annyiféle válasz létezik.

Az ICO-k a tradícionális finanszírozási megoldásokra nyújtanak alternatívát a vállalkozóknak és napjainkra több milliárd dollárt gyűjtöttek a merészebb cégek az alternatív forrásgyűjtési móddal. Sok üzleti iskola viszont még csak most kezdi el tanítani a témát.

A jogi és üzleti megközelítésen túl pedig természetesen ott a technológia háttér. Egyre nehezebb hiteles tudással rendelkező blokklánc technológiában jártas fejlesztőt találni, így nem csoda, hogy a hasonló kurzusok iránt is megnőtt a kereslet az egyetemeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük