Kriptopiaci on-chain trendek: 2022. október-november

A kriptopiacok több hónapos medvepiaci oldalazása után Sam Fuckman-Fried FTX kriptotőzsdéjének november eleji összeomlásának hatására a bitcoin (BTC) kevesebb, mint a negyedét éri a 2021. novemberi 68 000 dolláros csúcsához képest. Az epic FTX fail negatívan érintette az iparág számos szereplőjét, mind itthon, mind a nemzetközi kriptoszektorban, és a járulékos károk valódi mértéke még csak most kezd a felszínre kerülni.

A lefelé tartó kriptopiaci trend egybeesik a borús makrogazdasági környezettel, ami a részvénypiacokat se kíméli. Az on-chain adatok azonban segíthetnek azonosítani a jeleket a zaj közepette azáltal, hogy bizonyítékot szolgáltatnak a hálózati használat és a kereslet oldal trendjéről. A cikkben röviden összefoglaljuk, hogy október 15. és november 13. között mi jellemezte a piacot az on-chain adatok alapján.

A kriptopiac piaci értéke

A teljes kriptopiaci érték több mint 1500 milliárd dollárral kevesebb, mint múlt év novemberében (YTD) (-63%). A vizsgált 30 napos időszak sem volt kivétel, 82 milliárd dollárral (-9%) esett a piaci érték. Az ETH és a DOGE volt a két felülteljesítő, amelyek október 15. és november 13. között a legnagyobb piaci részesedésnövekedést könyvelhették el, és több on-chain mérőszám alapján is növekvő hálózati keresletet demonstrálnak.

On-chain adatok

A BTC kriptopiaci részesedése stabilan 38%-ra esett, miközben a hálózati kereslet növekedése volt tapasztalható a vizsgált időszakban. Emelkedésnek indultak a tranzakciós díjak, az aktív címek száma és a tranzakciószám. A DOGE e téren pipálta a BTC-t, ami elsősorban Elon Musk Twitter-bejegyzéseinek és en block a Twitter felvásárlásának tudható be, ami sok kutyás érme befektetőt reménnyel és lelkesedéssel töltött el. A DOGE piaci részesedés és a tranzakciószám tekintetében az egyik legjobban teljesítő eszköznek minősül éves viszonylatban, a BNB és az ETH mellett.

Stabilcoinok

Az USDT továbbra is a stabilcoin piac domináns szereplője. Az USDT-ben történt a legtöbb lehívás a centralizált tőzsdéken 2022-ben. Új trend, hogy miután a Binance átváltotta a platformjain lévő USDC, USDP és TUSD állományokat a saját natív stabilcoinjába, a Binance BUSD kínálata 2,1 milliárd dollárral nőtt az elmúlt hónapban, ami a legnagyobb nominális növekedés az elemzett stabilcoinok között.