Kriptós csalások miatt tartóztattak le egy szerb férfit

Az Egyesült Államok egy férfi kiadatását kérvényezte a szerb hatóságoktól, akit a dallas-i szövetségi bíróság egy globális befektetési csalássorozattal vádol. A vádirat szerint nagyon sok befektetőt vert át világszerte, köztük több személyt Texasban is. A károkozás mértéke eléri a 70 millió dollárt.

A szerb banda a pénzügyi csalást arra építette, hogy nagymértékű hozamot ígért különféle digitális befektetési opciók és kriptovaluta bányászati tevékenységek után, foglalta össze az ügyészség által kiadott indoklás.

A digitális befektetési opciókat úgy hirdették, hogy a “garantált átlagos hozam 80%, és a veszteségeket okozó kereskedési ügyletek után is visszafizet 20%-ot”. A megtévesztő hirdetésekben azt is állították, hogy a befektetők az aktuális piaci ár feléért vásárolhatnak bitcoint a saját kriptobányász platformjukon keresztül.

A szerb hatóságok tavaly júliusban tartóztatták le Antonije Stojilkovic-ot. Az FBI intézte a kiadatási ügyet és szállította át a gyanúsítottat Texasba. A vádirat szerint a gyanúsítottnak öt szerb bűntársa volt, és egy amerikai konspirátor is szerepet játszott a bűntényben.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak hamis kereskedési aktivitásról számoltak be a befektetőiknek, téves kifizetésekkel és számlákkal tévesztették meg az ügyfeleiket.

Ha a gyanú beigazolódik, akkor Stojilkovic és a bűntársai akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Már könnyebben el tudják kapni a kriptós csalókat

Pár héttel ezelőtt számoltunk be arról is, hogy Indiában is letartóztattak egy férfit, aki közel 350 ezer dollárt csalt ki a befektetőktől rendkívül magas hozamú kriptopénz ajánlatokkal. Ha a bitcoin árfolyama ilyen magas szinten tartja magát, az átverések száma is várhatóan növekedni fog. Egyre több bűnözői csoport keresi a lehetőséget, hogyan lehetne megtéveszteni ártatlan embereket, és nagy hozamok reményével kecsegtetik őket. A hiszékeny embereket pedig ezekkel a könnyű pénzkereseti lehetőségekkel könnyen becsapják, és nagy pénzeket csalnak ki tőlük.

Habár ahogy látjuk, már vannak eredményes nyomozások, és lefüleltek pár bűnözőt, azonban az esetek nagy többségében bottal ütik a csalók nyomát.

Mindenki tájékozódjon, és járjon utána a lehetőségnek, mielőtt bármilyen gyanús kriptovalutával kapcsolatos befektetésbe beleugrana.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük