Dubajból hazatérve kapcsolták le egy kriptovaluta átverés mesterelméjét Indiában

Úgy tűnik a hatóságok is dolgoznak és végre nem csak kriptovaluta átverések áldozatául esett személyekről vagyunk kénytelenek beszámolni, hanem a bűnüldözés terén elért sikerekről is. Az alábbi sémát Indiában göngyölítették fel, aminek kitervelői havi 20-30 százalékos kriptovaluta hozamokat ígértek befektetőiknek.

Elkapták egy kriptovaluta átverés mesterelméjét

A csalás mögötti személyt, Umesh Vermát, egy Dubajból érkező repülőjárat kicsekkolásakor fogták el az Indira Gandhi nemzetközi repülőtéren még kedden. A helyi lapok beszámolói szerint, egy “kriptovaluta átverés keretében legalább 45 személytől 25 millió rúpiát [~100 millió forintot] csalt ki.” A 60 éves elkövetőt a delhi rendőrség vette őrizetbe és pénzügyi csalás és sikkasztás miatt kell felelnie bűneiért.

Verma korábban egy ékszer- és üdvözlőlap üzlet tulajdonosa volt, ami később befuccsolt. 2017 decemberében aranycsempészet miatt ült börtönben.

A fiával közösen 2017-ben alapították a Pluto Exchange nevű kriptovaluta tőzsdét és akkor azzal kerültek a hírekbe, hogy állításuk szerint az övék az első váltó Indiában, ami mobilos alkalmazásra is kínált kriptovaluta kereskedelmet. Ügyködését és befektetői pénz kicsalását 2017 novemberében kezdte, kriptós álszolgáltatásait YoutTube videókon keresztül hirdette. Két honlapot alapított a célra, az egyik az említett plutoexchange.com, a másik pedig az f2poolmining.com.

A sémáival hihetetlen méretű, havi 20-30%-os hozamokat ígért, amit ahogy a hasonló típusú sémáknál lenni szokott, gáláns közvetítői és partnerprogramokkal is megspékelt.

Miután a kriptós cégei nem tudták többé teljesíteni az ígért hozamokat, Verma azt jelentette a befektetők irányába, hogy a bitcoin (BTC) árfolyam zuhanása miatt befagyasztották a cégei bankszámláit. Emellett módosította a címét is, irodáit bezárta Indiában és 2018-ban Dubajba menekült, ahol árukereskedésbe fogott.

Légy éber!

A BitcoinBázisnál folyamatosan foglalkozunk a kriptovaluta átverések módozataival és azok elleni védekezési módszerekkel. Legfontosabb, hogy az Interneten mindig tanúsíts fokozott éberséget és ha kriptovaluta befektetésre került sor, akkor nem árt a nagy arányú szkepticizmus se. Ellenőrizd több független forrásból is egy adott kriptovaluta, tőzsde, tárca, befektetési program hitelességét és megbízhatóságát. Hiába a médiában hangoztatott mesés hozamok és brutális bitcoin árfolyam emelkedés, a szektor zöme továbbra is szabályozatlan, ami kedvez a különböző hackercsoportoknak és szerencsevadászoknak.

Kapcsolódó: