Kriptósok és digitális nomádok hajtják az egekbe a portugál lakhatási árakat

A kriptovaluták adómentessége és az éghajlat sokakat csábított a mediterrán országba, ami tovább hajtja az évek óta emelkedő bérlakások árát. A nehézségek adókat és szabályozásokat hoztak. A nagy kérdés a kereskedők számára, hogy megéri-e továbbra is ott maradni?

Ki ne szeretne a tengerparton lazítani egy pohár portugál bort szürcsölni, miközben egy kajmán-szigeteki kripto cégnél pörög a munkaóra? Nem te lennél az egyetlen, akinek tetszene a felállás.

Az elmúlt néhány évben Portugália a Bitcoinban és más kriptovalutákban érdekeltek menedékhelyévé vált. Európa egyik legnaposabb országa, és jó hírnévnek örvend a helyi ételek és italok terén is. De ennél is fontosabb, hogy egészen 2023-ig a mediterrán országban gyakorlatilag nem volt adó a digitális valutákra.

A napsütéses kripto adóparadicsom

2016-ban a portugál adóhatóság egy olyan törvényt fogadott el amely kimondja, hogy a kriptovaluták, mivel nem pénznemek, nem rendelkeznek törvényes fizetőeszköz státusszal Portugáliában, és következésképpen mentesülnek az adózás alól. A törvénynek köszönhetően a magánszemélyek számára megszűnt a legnagyobb terhet jelentő jövedelemadó és az ÁFA is, így Portugália a világ egyik legkedvezőbb helye lett a kriptovaluta kereskedők és befektetők számára.

Nem csoda, hogy ennek hatására százával vették arra az irányt. Az iparági szereplők és a bitcoin közösség gyorsan növekedésnek indult. Egyre nagyobb számban szerveződtek a konferenciák és a találkozók. Tavaly a híres “Bitcoin család” is bejelentette, hogy végleg letelepedik az országban.

A kialakult bevándorlási lázat tovább erősítette a 2022. októbere óta elérhető “digitális nomád” vízum, ami lehetővé teszi a távmunkában dolgozóknak, hogy Portugáliában éljenek és dolgozzanak, akár ideiglenesen, akár hosszú távon. A vízum megszerzéséhez a nemzeti minimálbér legalább négyszeresét kell havonta megkeresni, ami 3040 euró. Az engedéllyel szabadon lehet utazni a schengeni övezeten belül és öt év után akár állampolgárság vagy tartózkodási engedély is szerezhető.

Lisszabon, a digitális nomádok új gyülekezőhelye. Forrás: unsplash.com

Ezek a hatalmas előnyök sok iparági szereplőt csábítottak a napsütötte utcák és strandok felé. De mindez nem mondható rövid távú jelenségnek. A portugál nemzeti statisztikai intézet szerint 2011 és 2021 között 40%-kal nőtt az ország külföldön született lakossága és a turizmus is virágzik, így a digitális nomádok és a kripto szívélyes fogadtatása csak ráadás a már meglévő szituációra.

Habár az idei évtől sok minden változik, a buli továbbra is folytatódni látszik.

A lakások iránti külföldi kereslet kiszorítja a helyieket a lakáspiacról

A jó élet és az előnyök utáni rohanásnak meglettek az árnyoldalai is. A digitális nomádok által leginkább választott típus, a bérelhető ingatlanok ára 2022 júliusától számolva 31,6%-kal emelkedett. Az Imovirtual tanulmánya szerint a lakásbérlés 91%-kal drágább, mint amire a bérlők számítanak a lakásvásárlás pedig 72%-kal.

Hiába találta meg az ország a helyét a nap alatt, ilyen árakkal nincs mindenki megelégedve. A helyzetet nehezíti, hogy a portugál átlagkereset a mindössze 1025 eurójával alacsonynak számít és a minimálbér is “csak” 887 euró.

Lakásárak alakulása Portugáliában. Forrás: finchannel.com

Annak ellenére, hogy az ország Európa gazdagabb nyugati felén fekszik, a jövedelmek tekintetében csak az uniós középmezőnyben helyezkedik el. Ennek megfelelően az árszínvonal is alacsonyabban lenne, ha nem volnának más tényezők, amelyek felfelé hajtják az árakat.

Ilyen tényezők például a turizmus és a betelepülő külföldiek, akik évtizedek óta nagy hatással vannak az országra és gazdaságára. A portugál Nemzeti Statisztikai Intézet szerint 2011 és 2021 között 40%-kal nőtt az ország külföldön született lakossága. A turizmus miatt egyre népszerűbb a rövidtávú kiadás mint például az Airbnb. Csak Lisszabonban közel 14500 Airbnb vendágszállás üzemel. Ezek a lakások teljes egészében kiesnek a helyi kínálatból.

Lisszabonban már többször voltak több ezer fős tüntetések, még a kormány lakhatási válságot enyhítő csomagja után és a helyi kezdeményezések ellenére is.

Továbbra is megéri Portugáliában berendezkedni

Az érvényes adóváltozások ellenére, amelyek gyakorlatilag véget vetnek az ország kripto adóparadicsom korszakának, az ország továbbra is vonzza a kripto-natív látogatókat és betelepülőket.

A Mercado Bitcoin Portugal (korábban Criptoloja), mely az ország első kriptováltója, volt az első vállalat amely engedélyt kapott a kriptotőzsdeként való működéshez. Pedro Borges, a cég vezérigazgatója a BeInCrypto-nak nyilatkozta, hogy a portugál kormány a változások alatt és után is nyitottan állt hozzá a dolgokhoz és az állam alapvető hozzáállása általában pozitív volt.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek problémák. A Mercado Bitcoin és a hozzá hasonlók számára az ország szorgalma és gyorsasága hátrányokkal is jár.

Pedro Borges a következőket mondta a szabályozásokról:

“A szabályozás nem halad olyan gyorsan más országokban, mint nálunk. Ezek a szabályok arra kényszerítenek minket, hogy tisztességtelen versennyel nézzünk szembe, mivel látjuk, hogy a platformok – amelyek nem szabályozottak – különféle szolgáltatásokat kínálnak, beleértve a kriptovalutákra vonatkozó származtatott pénzügyi termékeket, a margin számlákat és az új tokenek létrehozását. Mindezt úgy teszik, hogy nem tartják be az általunk kötelezően betartandó szabályokat.

Ezáltal közvetlen versenybe kerülünk azokkal, akik nem tartják be a szabályokat, és akik itt, Portugáliában kínálhatják szolgáltatásaikat. Ez a fő kihívás! Más szóval, szilárd szabályozással rendelkezünk, de egy nyílt piacon versenyzünk azokkal, akik nem tartják be ugyanazokat a szabályokat.”

Az észrevétellel többen is egyetértettek. Például a svéd származású Web3 marketingügynökséget vezető Tim Haldorsson, aki négy és fél évvel ezelőtt költözött Portugáliába. Szerinte ugyan sokkal befogadóbb környezetben dolgozhat, de azért akadnak hiányosságok különösen a megfeleltetés terén.

Haldorsson mindenesetre elárulta, hogy azért költözött oda, mert a kripto és a Web3 egyik központjában, Lisszabonban lehet, és mindezt jó időjárási körülmények között. Ami igazán maradásra bírta, az a helyi Web3 közösség, a konferenciák, találkozók és maga a kripto-barát mentalitás.

Szörf, napozás és minőségi élet – egy bitcoinista élményei

Joe Hall, bitcoinista és a CoinTelegraph újságírója idén költözött Portugáliába. Számos iparági ismerőse költözött az országba és hetente keresik meg olyanok, akik a költözésről érdeklődnek.

Hall, aki eddig 13 országban élt hosszabb rövidebb ideig, azt mondta, hogy Portugália sokkal bitcoin-barátibb, mint az Egyesült Királyság vagy Franciaország. Ez azonban nagyrészt annak volt betudható, hogy a szabályozók nem voltak biztosak a dolgukban így szabadon hagyták a helyi szektort maturálni.

Hall számára az életminőség, a mindennapos szörfözés lehetősége és a virágzó bitcoin közösség volt a vonzerő, melynek hatására áttelepült. Számára a digitális nomád vízum csak hab a tortán.

De azt is megjegyezte, hogy ő is frusztrálónak találta az országba áramlók bizonyos részeit.

“Szeretem Portugáliát, az embereket és a nyugodt életszemléletet, de ha ideköltözést fontolgatsz, kérlek, hagyd otthon a shitcoinjaidat. A legutóbbi bikafutam idején a kutyájával együtt árulta a giccses NFT-gyűjteményét és a szó szoros értelemben vett shitcoinját, miközben kripto-találkozók tarkították Lisszabon főutcáit. Erre azt mondom, “Não obrigado”, ami azt jelenti, hogy “nem köszönöm” – jegyezte meg Hall.

A szenvedélyes betelepülő bitcoinisták és altcoinisták mellett a helyi családok azért küzdenek, hogy megélhetést találjanak miközben 2020 és 2021 között a portugál ingatlanárak 157%-kal emelkedtek. Csak 2023 júliusában az 3,8%-kal nőttek az albérleti díjak ami azt jelzi, hogy az árnövekedés nem tűnik lassulni. A kérdés adódik: vajon meddig lesz megfizethető a digitális nomádoknak és kriptósoknak a portugál lakhatási árak?