Kriptovaluta-e egyáltalán a JP Morgan új digitális eszköze?

A Bálint-napon bejelentett új JP Morgan coin a digitális megtestesülése a bank blokkláncokhoz fűződő ambivalens viszonyának: három évvel ezelőtt még batári csalásnak nevezték a bitcoint és a blokkláncokat (Jamie Dimonnal az élen), ma meg már elsőként a jelentősebb bankok közül saját digitális eszköz kibocsátását tervezi.

Annak ellenére, hogy a médiában kriptovalutaként hirdetik, a JPM coin elsősorban a nagyvállalatok igényeit fogja szolgálni egy engedélyköteles privát banki blokklánc ökoszisztémában.

Ennek hatására sokan inkább “elszámolási egységként” jellemzik sem mint kriptovalutaként, ami azt is feltételezi, hogy a bank részéről nagy csinnadrattával bejelentett coin inkább egy piárfogás egy komoly elköteleződés helyett a publikus elosztott főkönyvi technológiai megoldások mellet.

Mi az a JPM coin?

Minden egyes JPM coin egy dollárt ér és az intézményi ügyfeleknek azután utalják át az érméket miután dollárletétet helyeztek el a banknál. Majd miután a coinokat utalásnál felhasználták, a bank elégeti a coint és visszautalja a dollárt az ügyfélnek.

A JP Morgan állítása szerint az érmék (melyeket az Ethereum Quorum hálózatán bocsájtják ki) elsődleges feladata, hogy megkönnyítsék a globális bankhálózat töredezett részei közötti értéktranszfert ezzel csökkentve a nagyvállalati költségeket és redukálva az elszámolásra szükséges időt.

A JP Morgan több millió dollárt dolgoz fel másodpercenként: utal át a nagyvállalatok utasítására különböző országokba vagy a bank belső divíziói között. A rendszer a SWIFT idejétmúlt architektúrájára támaszkodik, ami egy több tízéves technológia, mellyel napokig tart a különböző időzónák közötti manuális elszámolás.

A JPM coin, ezzel szemben “napokról pillanatokra csökkentheti a kiegyenlítési időt”, magyarázta Umar Farooq, a JP Morgan blokklánc vezetője. Egyben az értékpapír kibocsátást is sokkal hatékonyabbá és tárolásukat is biztonságosabbá teszi a blokkláncon ami potenciálisan újabb pénzügyi szektorokat nyithat fel jövőbeni alkalmazásra: Minden ami jelenleg a világon létezik a blokkláncra migrál, ez lesz a fizetési tranzakciók alapja. A felhasználási területe szinte végtelen: bárhol ahol vállalati és intézményi elosztott főkönyvi rendszert alkalmaznak, ott hasznosulhat.”

Banki coin vagy kriptoérme?

JP Morgan bejárat Houstonban

Nagyobb biztonság, gyorsabb utalások és egyszerű nemzetközi tranzakciók, a kriptovaluták által kínált meglehetősen sztenderd ígéretek, de sokan azt gondolják, a JPM coin alig felel meg ezeknek és szerintük a legközpontosítottabb “kriptovaluta” amit valaha is láttak.

Az összes sajtóközleményben leírt felhasználási terület a JP Morgan különböző divíziói közötti pénzmozgást jelenti és egy olyan eszközt titulál kriptopénznek, mely inkább hasonlít egy Excel táblázatra mint kriptovalutára.

Hasonló következtetésre jutott David Gerard kriptokritikus is egyik blogbejegyzésében. “A JP Morgannak új belső elszámolási egysége van a vezető ügyfelei közötti átutalásokra, de mivel a ‘blokklánc’ és a ‘kriptovaluta’ szó használatával publikáltak egy sajtóközleményt, ezért tudható, az írtak a Bitcoinnak 180 fokos ellentéte. Egy központilag irányított meghívásos alapú dollárfedezetű stabilcoin.”

Mint privát blokkláncon futó vállalati utalásokra fejlesztett coin a JPM coin egyáltalán nem hasonlít a bitcoinra, annál inkább a nemzetközi utalásokra tervezett kriptókra, mint a Ripple Labs XRP tokenje, a Goldman Sachs SETL coinjára és a Citibank Citicoinjára, melyek mindegyike a banki ügyfélköreiknek kínál alternatívát a SWIFT bankközi díjainak kiiktatására.

A JP Morgan elég nagy önmagában is, hogy nekimenjen a SWIFT rendszernek mivel a Fortune 500-as lista nagyvállalatainak 80%-a ilyen-olyan módon igénybe veszi a JP Morgan banki szolgáltatásait, szóval másodlagos, hogy más bank nem használja. Ahogy Farooq JP Morgan blokklánci vezető is megemlítette: “Szinte az összes nagyvállalat az ügyfelünk és a vezető bankok többsége szintén. […] Még akkor is, ha ez csak intézményi szinten a JPM-re lenne korlátozva, még akkor se tudna visszatartani minket.”

Ha még csak a JP Morgan napi tranzakcióvolumen egy nagyon pici hányada kerül is fel a JPM blokkláncra már az is akkora összeget jelent, ami mellett a bitcoin eltörpül. Hogy ez elég lesz-e a kriptoközösség és a szélesebb közönség meggyőzősére? Nem valószínű. Még a híres kriptopesszimista Nouriel Roubini is azt állítja, a Morgan projektje nagyon elvétette a célt: “Milyen módon van köze az új JP Morgan kriptopénznek a blokklánchoz/kriptóhoz? Privát nem publikus, engedélyköteles nem szabadon hozzáférhető, bizalmat igénylő entitásoknak kell hitelesíteni a tranzakciókat nem bizalom nélküli, centralizált a decentralizált helyett. Kriptónak nevezni egy “vicc”.twítelte Roubini.

Hasznosnak találod a munkánk? Támogass minket egy kis kriptóval!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]
[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük